Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Controle

Ook een kunstgebit, klikgebit of prothese vraagt om onderhoud. Omdat een gebit na verloop van tijd losser gaat zitten, is een tweejaarlijkse controle aan te raden. Wij maken uw prothese dan weer perfect passend. Ook gebitten met implantaten moeten met regelmaat worden gecontroleerd.

Controles zorgen voor langere levensduur

Uw lichamelijke gezondheid, mondgezondheid en gewoontes als tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur. Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben onderhoud nodig hebben om problemen te voorkomen, zo geldt dit ook voor kunstgebitten, klikgebitten en implantaten en hun voorzieningen.

Het is verstandig om elk jaar op controle te komen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor controle houden wij alles voor u in de gaten. Door het goed te onderhouden, heeft u er langer plezier van. Als uw kunstgebit mooi aansluit op de kaak is er ook minder kans op breuk. Door de jaarlijkse controle kunnen er eerder aanpassingen gedaan worden waardoor er langer met de prothese gedaan kan worden.

Tevens checken wij tijdens een controle of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Door tijdige controles uit te voeren kunnen wij problemen voorkomen in plaats van ze te moeten verhelpen.

Blijf niet zitten met klachten

Heeft u onderstaande klachten? Neem contact met ons op. We bespreken graag wat we voor u kunnen betekenen

 • U heeft moeite met kauwen of praten
 • U heeft pijnlijke plekjes in uw mond
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten
 • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s

Schoonhouden van uw kunstgebit, klikgebit of prothese

Tweejaarlijke controle is dus altijd aan te raden, maar daarnaast is het ook van belang dat u het gebit zelf goed schoon houdt. Een goede mondhygiëne draagt bij aan een lange levensduur van uw prothese. Het is belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Ook de bolletjes of het stangetje onder uw klikgebit poetst u twee keer per dag met een elektrische- of zachte handtandenborstel met tandpasta. Gebruik ragers en/of (super)flossdraad om onder het stangetje van uw prothese te reinigen. Zo krijgen tandplak en tandsteen geen kans.

Poets uw prothese met voorkeur met een protheseborstel en MEY Prothese Cleaner. Als er tandsteen en/of aanslag op uw prothese zit kunt u azijn gebruiken.

Er zijn een aantal reinigingsmiddelen die wij afraden om te gebruiken voor het schoonmaken van uw kunstgebit of prothese. Deze middelen kunnen het kunststof beschadigen en ruw maken.

 • Tandpasta (alleen gebruiken voor een frisse smaak)
 • Bruistabletten
 • Alcohol
 • Heet water
 • Bleekmiddel

Angst

Veel mensen kennen angst voor de tandarts, waardoor soms een controle of behandeling jarenlang uitgesteld wordt. Angst voor de tandarts komt bij veel kinderen en volwassenen voor en dus helemaal niet ongewoon. In onze gebitspraktijk doen we er alles aan om u zich op uw gemak te stellen. We luisteren aandachtig naar uw wensen en zijn geduldig. Indien er een behandeling noodzakelijk is, bespreken we uitvoerig hoe de behandeling stap voor stap zal verlopen. Op die manier weet u wanneer er bijvoorbeeld een bepaald hulpmiddel wordt gebruikt, zodat u een gevoel van controle terugkrijgt en niet verrast wordt.

Maak nu uw afspraak, we helpen graag!

Heeft uw vragen over de mogelijkheden van een (nieuwe) prothese, kunstgebit of klikgebit? Of is er reparatie of reiniging noodzakelijk aan uw kunstgebit of klikgebit? Ook voor een controle maakt u een afspraak. We hebben een eigen lab, zodat een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op