Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Wat is een implantaat, oftewel een prothese?

Prothesen op implantaten bieden veel voordelen. Een implantaat is een titanium kunstwortel, waarop de prothese wordt vastgezet. Het gebit (of een deel daarvan) kan niet meer losschieten, want het zit rotsvast in de mond. Eten gaat daardoor probleemloos. Er zijn vele mogelijkheden, van volledige prothesen op implantaten (klikgebitten), tot deeloplossingen.

Leven met een prothese en implantaten

Een belangrijk onderdeel van het uiterlijk is het gebit. Het gebit is gezichtsbepalend. Een mooi gebit geeft zelfvertrouwen, kun je mee voor de dag komen en geeft u een positieve eerste indruk af.

Heeft u tanden die van jongs af aan niet goed of helemaal niet ontwikkeld zijn of moesten één of meer tanden vroegtijdig vervangen worden, door een ongeluk, kende u geen optimale gebitsverzorging, of heeft u een verkeerd voedingspatroon (veel zuren en suikers)? Wat de oorzaak ook is, vaak gaat het samen met vervelende beperkingen.
Een prothese op implantaten kan een oplossing bieden. Het neemt de natuurlijke functie van de wortel over en wordt een eigen onderdeel van de kaak. Dit gaat het slinken van het kaakbot tegen en uw kaaklijn blijft behouden.

Eten met een prothese en implantaten

Na een nieuwe prothese met implantaten kan eten in het begin wat moeizaam gaan. U doet er verstandig aan om voorzichtig en vooral met kleine hapjes te kauwen, om zo opnieuw te leren hoe de kiezen het beste ‘op elkaar passen’. U kunt niet verlangen dat u meteen in het begin op harde korsten, kleverig voedsel, noten en dergelijke kunt kauwen. Omdat het gehemelte bedekt is, zal soms in het begin de smaak iets veranderd zijn. Deze zal zich na enige tijd echter spontaan herstellen. Roken heeft een nadelige invloed op het genezen van de wond en op het vastgroeien van de implantaten. Als u rookt, probeert u daar dan (tijdelijk) mee te stoppen.

Een aantal tips:

 • Eet vrij zacht voedsel waar u toch op moet kauwen, zoals zacht fruit (banaan, perzik, druiven, bosbessen), pasta, vis en boterhammen zonder korst;
 • Snijd het voedsel in stukjes. Afhappen mag na verloop van tijd ook, maar doe dit alleen met zacht voedsel. Bijt nooit stukken van harde etenswaren zoals appels of rauwe wortels.
 • Neem de tijd om te wennen aan het eten met een prothese. Forceer niets, maar probeer alles rustig uit.

Schoonmaken en onderhouden van een prothese

Regelmatig zien we kunstgebitten en protheses voorbij komen die te lang niet goed onderhouden zijn. Tweejaarlijks onderhoud is altijd aan te raden, maar daarnaast is het ook van belang dat u het gebit zelf goed schoon houdt. Een goede mondhygiëne draagt bij aan een lange levensduur van uw implantaat. Het is belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets uw prothese met voorkeur met een protheseborstel en MEY Prothese Cleaner. Als er tandsteen en/of aanslag op uw prothese zit kunt u azijn gebruiken.

Er zijn een aantal reinigingsmiddelen die wij afraden om te gebruiken voor het schoonmaken van uw kunstgebit of prothese. Deze middelen kunnen het kunststof beschadigen en ruw maken.

 • Tandpasta (alleen gebruiken voor een frisse smaak)
 • Bruistabletten
 • Alcohol
 • Heet water
 • Bleekmiddel

Angst en taboe

Veel mensen kennen angst voor de tandarts, waardoor soms een behandeling jarenlang uitgesteld wordt. Angst voor de tandarts komt bij veel kinderen en volwassenen voor en dus helemaal niet ongewoon. De gedachte van een prothese en het trekken van tanden kan bij mensen een enorme drempel zijn. Wat onnodig is. Wist u dat de tanden ook onder volledige narcose getrokken kunnen worden? Bij De Jong TPP hebben we daar veel ervaring mee. Daarover leest u hier meer.

Er heerst nogal (onterecht) een taboe op een prothese of implantaten, maar zowel jong als oud kan hiermee te maken krijgen. Daarom bespreken wij graag met u persoonlijk en uitgebreid uw wensen. Kiest u voor kaarsrechte tanden, of juist wilt u uw tanden juist wat speelser naast elkaar? En voor welke kleur gaat u?  Spierwit of natuurlijk? U bepaalt sámen met ons hoe uw kunstgebit of prothese eruit komt te zien. Protheses zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en zitten comfortabel. Gêne is niet nodig. Wij stellen samen met u een persoonlijk stappenplan samen om het u zo aangenaam mogelijk te maken.

Voordelen van een prothese op implantaten

 • Implantaten zijn een goede basis voor een prothese. Wie implantaten heeft, loopt niet het risico dat de prothese los gaat zitten.
 • Implantaten voelen aan als de eigen, natuurlijke tanden en kiezen.
 • Implantaten benaderen natuurlijke tanden het meest, zowel functioneel als esthetisch.
 • Implantaten maken het overbodig dat er tanden bijgeslepen moeten worden wanneer er een brug gemaakt moet worden als er een verloren gegane tand of kies vervangen moet worden.
 • Implantaten kunnen het slinken van het kaakbot tegengaan, doordat het kaakbot op een natuurlijke manier wordt belast.

Vergoeding van uw kunstgebit

Een volledig nieuw kunstgebit of nieuwe prothese valt onder de basisverzekering (en dus ook eigen risico). Alle andere gebitsprotheses zijn afhankelijk van het soort zorgverzekering. Wij adviseren u daarom altijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Gratis advies

U bent welkom bij ons voor een volledig gratis en vrijblijvend advies. We vragen u hiervoor een afspraak te maken. Voor een reparatie of reiniging aan uw kunstgebit of klikgebit kunt u gewoon bij ons binnenlopen. We hebben een eigen lab, zodat een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op