Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit is een boven- of ondergebit dat u kunt vastklikken op twee tot zes implantaten (kunstwortels) in de kaak. Het zit stevig vast, maar kan ook worden uitgenomen voor reiniging. Een eenvoudige en comfortabele oplossing bij een loszittend of pijnlijk kunstgebit. Ideaal als eten problematisch is, of als er voedselresten onder het kunstgebit achterblijven.

Wanneer wordt er gekozen voor een klikgebit? 

 • Indien men tandeloos is en dus geen eigen tanden en kiezen in hun onderkaak en bovenkaak heeft
 • Indien een normaal kunstgebit geen optie is, omdat u problemen heeft met de vorm van uw kaak
 • Indien u een erg geslonken kaak heeft dat is ontstaan na het lange tijd dragen van een kunstgebit

Eten met een klikgebit

Eten met uw nieuwe klikgebit kan wat onwennig zijn. In het begin zult u zeker voorzichtig aan moeten doen. U ervaart zelf het beste wat wel en niet kan. Probeer langzaam hardere dingen te gaan eten. Stukken afbijten kunt u met een nieuw klikgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met de kunstkiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er meer tijd voor dan dat u gewend was.

Een aantal tips:

 • Eet vrij zacht voedsel waar u toch op moet kauwen, zoals zacht fruit (banaan, perzik, druiven, bosbessen), pasta, vis en boterhammen zonder korst
 • Snijd het voedsel in stukjes. Afhappen mag na verloop van tijd ook, maar doe dit alleen met zacht voedsel. Bijt nooit stukken van harde etenswaren zoals appels of rauwe wortels. Dat wordt ook afgeraden als u al gewend bent aan het kunstgebit
 • Neem de tijd om te wennen aan het eten met een klikgebit. Forceer niets, maar probeer alles rustig uit

Slapen met een klikgebit

Uw kaken hebben een tijdje nodig om aan het klikgebit te wennen. Laat uw klikgebit de eerste week dan ook ’s nachts in uw mond. Daarna is het juist beter om het voor het slapengaan wel uit te doen. Zo krijgen uw kaken rust. Bewaar uw prothese droog in een afgesloten bakje. Als u liever niet met een lege mond slaapt doe dan alleen uw ondergebit uit.

Schoonmaken van een klikgebit

De bolletjes of het stangetje onder uw klikgebit poetst u twee keer per dag met een elektrische- of zachte handtandenborstel met tandpasta. Gebruik ragers en/of (super)flossdraad om onder het stangetje van uw prothese te reinigen. Zo krijgen tandplak en tandsteen geen kans.

Poets uw prothese niet met tandpasta, tandpasta bevat schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen, waardoor vuil zich er makkelijker aan hecht. Wij adviseren om uw klikgebit dagelijks te reinigen met MEY® Prothese Cleaner. Uw klikgebit blijft hygiënisch schoon, fris en glad. MEY® Prothese Cleaner is een reiniger en valt onder medische hulpmiddelen die speciaal hiervoor ontwikkeld en getest is.

Als er tandsteen en/of aanslag op uw klikgebit zit kunt u het beste azijn gebruiken.

Onderhouden van een klikgebit

Uw lichamelijke gezondheid, mondgezondheid en gewoontes als tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur. Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben onderhoud nodig hebben om problemen te voorkomen, zo geldt dit ook voor kunstgebitten, klikgebitten en implantaten en hun voorzieningen.

Het is noodzakelijk dat u éénmaal per halfjaar op controle gaat. Regelmatige controle is belangrijk om de pijlers gezond te houden. Wij controleren de pijlers, uw kaken en de overkappingsprothese. Ook als u merkt dat uw klikgebit los zit of als er sprake is van een speling die er eerder niet was, kunnen wij uw klikgebit rebasen, oftewel opvullen. We maken het klikgebit weer passend en zorgen dat het weer goed zit.

Angst en taboe

Angst voor de tandarts is niet ongewoon en komt bij veel kinderen en volwassenen voor. Het is niets om u voor te schamen. Daarnaast wordt bij een kunstgebit, prothese of klikgebit vaak de associatie gemaakt met mensen van 80+. Er rust dus nogal een taboe op. De drempel om naar de tandarts te gaan kan daardoor heel hoog zijn. Maar zowel jong als oud kan hiermee te maken krijgen. Daarom stellen wij met u een persoonlijk stappenplan samen om het u zo aangenaam mogelijk te maken. U bepaalt sámen met ons hoe uw klikgebit of prothese eruit komt te zien. Een klikgebit is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en als u eenmaal eraan gewend bent, kunt u weer genieten van een mooie lach en het leven, zonder gêne voor uw gebit.

Voordelen van een klikgebit

 • Het klikgebit zit vast in uw mond waardoor u makkelijker kunt eten, praten en lachen, u heeft geen kleefpasta’s meer nodig
 • Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten en klikgebit
 • Doordat de kaken minder slinken zal uw gezicht minder invallen.
 • Afhankelijk van uw situatie kan er een prothese gemaakt worden zonder verhemelte plaat, u heeft dan een vrij gehemelte
 • Doordat uw gehemelte vrij is heeft u meer behoud van smaak

Vergoeding van uw kunstgebit

Een volledig nieuw klikgebit of nieuwe prothese valt onder de basisverzekering (en dus ook eigen risico). Alle andere gebitsprotheses zijn afhankelijk van het soort zorgverzekering. Neem altijd contact op met uw zorgverzekeraar voor het volledige kostenplaatje.

Gratis advies

U bent welkom bij ons voor een volledig gratis en vrijblijvend advies. We vragen u hiervoor een afspraak te maken. Voor een reparatie of reiniging aan uw kunstgebit of klikgebit kunt u gewoon bij ons binnenlopen. We hebben een eigen lab, zodat een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op