Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63 | info@dejongtpp.nl

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit, oftewel een volledige prothese, is een uitneembare oplossing als u al uw tanden en kiezen mist. Zo’n volledige prothese is een boog van kunsthars met tanden, die over het tandvlees wordt geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Leven met een kunstgebit

Een mooi gezond gebit speelt een belangrijke rol bij onze algehele gezondheid en welzijn. Met een mooi gebit voelt u zich zekerder en straalt u dat ook uit. U kunt vrijuit lachen met uw vrienden en familie, overal en altijd. Er zijn vele oorzaken voor tandverlies en de gevolgen kunnen van grote invloed zijn op uw kwaliteit van leven. En niet voor iedereen is de situatie hetzelfde. Maar wees gerust: Alles went. Zelfs een kunstgebit!

Eten met een kunstgebit

Na de plaatsing van een kunstgebit kunt u in principe direct weer eten. Veel mensen hebben moeite met eten als het kunstgebit pas nieuw is. Sommige mensen worden in het begin zelfs misselijk van het kunstgebit. Maar uw mondspieren zullen zich vanzelf aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is (letterlijk) even doorbijten; over een poosje voelt het weer als vanouds en kunt u gewoon alles eten met uw kunstgebit.

Een aantal tips:

  • Eet vrij zacht voedsel waar u toch op moet kauwen, zoals zacht fruit (banaan, perzik, druiven, bosbessen), pasta, vis en boterhammen zonder korst;
  • Snijd het voedsel in stukjes. Afhappen mag na verloop van tijd ook, maar doe dit alleen met zacht voedsel. Bijt nooit stukken van harde etenswaren zoals appels of rauwe wortels. Dat wordt ook afgeraden als u al gewend bent aan het kunstgebit.
  • Neem de tijd om te wennen aan het eten met een kunstgebit. Forceer niets, maar probeer alles rustig uit.

Slapen met een kunstgebit

Net als een bril, gehoorapparaat en aangepaste schoenen, is het de bedoeling dat een prothese of kunstgebit uw leven een beetje gemakkelijker maakt. Om overdag een maximaal draagcomfort te hebben, is het van belang dat u uw kunstgebit of prothese ’s nachts tijdens het slapen uit doet. Wanneer een kunstgebit of prothese ’s nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen, en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.

Schoonmaken van een kunstgebit

Gedurende de dag en avond groeien er bacteriën onder uw prothese of gebit. Reinig daarom dagelijks niet alleen de prothese bij het uitdoen met een prothese cleaner, maar reinig óók tandvlees en kaak met een zachte borstel en tandpasta. Gebruik eventueel wat tandpasta voor een frisse smaak. Vervolgens legt u uw prothese in een bakje of glas met koud water, om indrogen tegen te gaan.

Er zijn een aantal reinigingsmiddelen die wij afraden om uw kunstgebit mee schoon te maken. Deze middelen kunnen het kunststof beschadigen en ruw maken:

  • Tandpasta
  • Bruistabletten
  • Alcohol
  • Heet water
  • Bleekmiddel

Om uw kunstgebit te reinigen adviseren wij MEY® Prothese Cleaner. Door dagelijks te reinigen met MEY® Prothese Cleaner wordt en blijft het kunstgebit hygiënisch schoon, fris en glad. MEY® Prothese Cleaner is een reiniger en valt onder medische hulpmiddelen die speciaal hiervoor ontwikkeld en getest is.

Onderhouden van een kunstgebit

Vóórdat u ’s ochtends uw prothese of kunstgebit weer in uw mond plaatst, poetst u nogmaals uw tandvlees en kaak. De prothese spoelt u goed af met koud water. Soms gaat uw prothese ’s ochtends wat moeilijker in uw mond. Dat komt, omdat uw tandvlees ’s nachts in zijn ‘originele’ stand terugkeert. Het zet als het ware iets uit. Tip: Zet één keer in de week het kunstgebit de hele nacht in pure natuurazijn tegen kalkaanslag.

Angst en taboe

Velen hebben angst voor de tandarts, zo erg zelfs dat zij een behandeling jarenlang uitstellen, soms met sociaal isolement tot gevolg. Angst voor de tandarts is niet ongewoon en komt bij kinderen en volwassenen voor. Het is niets om u voor te schamen. De gedachte van een kunstgebit en het trekken van tanden kan bij mensen een enorme drempel zijn. Dat is echt niet nodig! Wist u dat de tanden ook onder volledige narcose getrokken kunnen worden? Bij De Jong TPP hebben we daar veel ervaring mee. Daarover leest u hier meer.

Er heerst nogal (onterecht) een taboe op een kunstgebit, maar zowel jong als oud kan hiermee te maken krijgen. Daarom gaan wij graag open met u het gesprek aan. Wilt u uw tanden kaarsrecht, of juist wat speelser naast elkaar? En welke kleur past het beste bij u? Is dat spierwit, of natuurlijk? U bepaalt sámen met ons hoe uw kunstgebit of prothese eruit komt te zien. Protheses zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en zitten comfortabel. Gêne is niet nodig. Wij stellen samen met u een persoonlijk stappenplan samen om het u zo aangenaam mogelijk te maken.

Voordelen van een kunstgebit

  • Met een mooi gebit voelt u zich zekerder
  • Het schoonmaken van een kunstgebit is vrij eenvoudig
  • Een kunstgebit is gemakkelijk uit je mond te halen
  • Het aanmeten is minder ingrijpend, omdat er geen poliklinische behandeling aan te pas komt
  • Er is ook een kunstgebit zónder gehemelteplaat

Vergoeding van uw kunstgebit

Een volledig nieuw kunstgebit of nieuwe prothese valt onder de basisverzekering (en dus ook eigen risico). Alle andere gebitsprotheses zijn afhankelijk van het soort zorgverzekering.

Gratis advies

U bent welkom bij ons voor een volledig gratis en vrijblijvend advies. We vragen u hiervoor een afspraak te maken. Voor een reparatie of reiniging aan uw kunstgebit of klikgebit kunt u gewoon bij ons binnenlopen. We hebben een eigen lab, zodat een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op