Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Reparaties

Een ongelukje met een kunstgebit komt altijd ongelegen. Dan is het prettig als u snel kunt worden geholpen. Dat kan bij De Jong Tandprothetische Praktijk. U bent welkom maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur aan de Fransestraat 28 te Nijmegen.

Alles kan stuk gaan, dus ook uw kunstgebit. Hoewel een prothese gemaakt is van zeer sterk kunsthars, kan het kunstgebit altijd beschadigen. Het kan bijvoorbeeld vallen tijdens het schoonmaken. En bij het vallen op een harde vloer kan het kunstgebit breken of tanden uitvallen. Ook kan het kunstgebit beschadigen doordat het niet goed past. Tijdens het kauwen of afbijten kunnen er scheuren of barsten ontstaan. Voor alle beschadigingen geldt dat u snel een kunstgebit reparatie nodig heeft. Met een kapot kunstgebit is het namelijk maar lastig eten, lachen en praten.

Probeer het niet zelf op te lossen

Blijf niet zitten met uw beschadigde kunstgebit, prothese of klikgebit of probeer niet zelf het probleem op te lossen bijvoorbeeld door te lijmen. U belt naar onze gebitspraktijk als:

 • Uw kunstgebit doormidden is gebroken;
 • Er een klein (of groter) scheurtje of barstje zit in de prothese;
 • Er een tand of kies is afgebroken;
 • Een kies of tand uit de prothese is losgeraakt;
 • Er een klein hoekje van de prothese afgebroken is;
 • Als uw gebit niet meer goed vastzit;
 • Of als u andere vragen heeft betreft uw kunstgebit, klikgebit of prothese

Gratis advies

Bij ons krijgt u altijd gratis en professioneel advies. U kunt met of zonder afspraak binnenlopen, voor reparaties en reinigingen aan uw kunstgebit, implantaat of klikgebit. Doordat we alles in eigen huis hebben, zoals een lab voor reparaties aan protheses, is een aanpassing ‘klaar terwijl u wacht’. Ook hebben wij nauwe contacten met mondhygiënisten, implantologen en tandartsen in de regio. Overleg of samenwerking is dus zó geregeld.

Reparatie kunstgebit, prothese of klikgebit voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar met een paar voorzorgsmaatregelen kunt u zoveel mogelijk voorkomen dat uw kunstgebit, prothese of klikgebit kapot gaat. Een paar tips:

 • Laat uw kunstgebit regelmatig door ons controleren. De behandelaar kan zien of de prothese nog goed past, wat het ontstaan van scheurtjes en barstjes helpt voorkomen. Als de pasvorm niet meer optimaal is, kan de tandarts het kunstgebit herstellen en opvullen (al binnen een uur!), bijvoorbeeld met een rebasing.
 • Houd bij het schoonmaken van het kunstgebit of klikgebit de prothese altijd boven een kom met water. U kunt ook de wastafel laten vollopen met water. Als het kunstgebit valt, dan vangt het water de klap op en kan het kunstgebit niet breken.
 • Bewaar de prothese in een speciaal bewaarbakje. Zo voorkomt u dat het valt, rondslingert of dat iemand er per ongeluk op gaat staan of zitten.
 • Reinig het kunstgebit of klikgebit met speciale reinigingsproducten, zoals MEY Prothese Cleaner. Gewone tandpasta kan krasjes in het oppervlak van de prothese veroorzaken.
 • Behandel uw kunstgebit of klikgebit voorzichtig. Gebruik het niet als flessenopener en vermijd het afbijten van harde voedingsmiddelen, zoals rauwe wortels en appels.

Vergoeding

Een reparatie van een volledig kunstgebit of klikgebit wordt meestal grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Hier kunnen bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Sommige verzekeraars vergoeden de reparatiekosten bijvoorbeeld slechts tot een bepaald bedrag. Vraag van te voren aan uw zorgverzekeraar welke regels er gelden voor een kunstgebit vergoeding. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Houd daarbij ook altijd rekening met het ‘eigen risico’. Heeft u dit bedrag in hetzelfde kalenderjaar al opgemaakt aan andere medische behandelingen, dan krijgt u de kosten voor de reparatie (deels) vergoed.

Maak nu uw afspraak, we helpen graag!

Heeft uw vragen over de mogelijkheden van een (nieuwe) prothese, kunstgebit of klikgebit? Of is er reparatie of reiniging noodzakelijk aan uw kunstgebit of klikgebit? Maak een afspraak. We hebben een eigen lab, zodat een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem contact met ons op