Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

De 5 meest voorkomende kunstgebit problemen, en wat u eraan kunt doen

In Nederland zijn er veel mensen die een kunstgebit, klikgebit of prothese hebben en het merendeel daarvan is daar zeer tevreden over. Toch kunnen er soms ongemakken of andere problemen ontstaan die erg vervelend kunnen zijn. Het is sowieso altijd verstandig om tweejaarlijks op controle te komen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Dan kunnen wij uw gebit in de gaten houden en problemen voorkomen.

Heeft u al klachten? Gelukkig is daar meestal wat aan te doen. Hier vindt u de meest voorkomende kunstgebit problemen, en nog belangrijker wat er aangedaan kan worden:

  1. Het kunstgebit zit te los

    De mond verandert door de jaren heen, dat komt onder andere omdat de kaken slinken doordat tanden en kiezen voor een nieuw kunstgebit getrokken moeten worden. Voor het aanmeten van een nieuw kunstgebit, houden wij rekening met het feit dat de kaken slinken, maar toch kan het zijn dat een kunstgebit op den duur los(ser) gaat zitten. Er ontstaat dan ruimte tussen uw kunstgebit en kaak, waardoor het op sommige plaatsen op uw kaak zwaarder drukt dan op andere plekken. Dit kan pijn veroorzaken.

    Oplossing?

    Rebasen
    De prothese wordt dan aan de binnenkant voorzien van een voering, waardoor het beter aansluit op de kaak. Wist u dat dit bij ons vaak al binnen een uur kan?
    Klikgebit
    Door over te stappen op een klikgebit, oftewel een kunstgebit op implantaten, kan uw gebit niet meer losschieten of scheeftrekken. Een prothese zit namelijk vastgeklikt op metalen staafjes in uw kaak. Informeer naar de mogelijkheden.

  2. Pijn in de mond door het kunstgebit

    Een eerste kunstgebit zorgt voor een grote verandering uw mond. Er moeten wellicht tanden getrokken worden en na aanmeting moet uw mond wennen aan de prothese. Vooral de eerste periode kan u last hebben van een drukkend gevoel, of bijvoorbeeld een snijdend randje op uw tandvlees.

    Oplossing?
    Pijnstilling
    Een nieuw kunstgebit is even wennen. Paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers kunnen de pijn wegnemen. Werkt dit niet goed, neem dan contact met ons op.
    Kunstgebit aanpassen
    Bij aanhoudende klachten kunnen wij uw kunstgebit aanpassen, door bijvoorbeeld het gebit bij te slijpen. Neem daarvoor contact met ons op. Wij plannen een afspraak met u in.
  3. Slecht kunnen eten met kunstgebit

    Een nieuw kunstgebit zorgt er ook voor dat u in het begin wat moeite kunt hebben met eten. Vooral als u een kunstgebit nooit eerder heeft gehad, is het flink wennen. U zult opnieuw leren bijten, kauwen slikken en dat kan behoorlijk lastig zijn.

    Oplossing?
    Zacht voedsel eten en/of in kleine stukjes
    Zorg ervoor dat uw zacht voedsel eet, vooral in het begin van een nieuw gebit. Of zorg er ook voor dat u uw voedsel in kleine stukjes snijdt. Vermijd het afhappen of bijten in hard voedsel zoals appels of rauwe wortels.
    Aanpassing door rebasing
    Krijgt u na het wennen opeens problemen? Het kan zijn dat het gebit toch opeens niet meer goed past. Uw kunstgebit schiet bijvoorbeeld los of er komen voedselresten onder de prothese. Wij kunnen het kunstgebit dan voor uw aanpassen. Rebasing zorgt ervoor dat het gebit beter blijft zitten door het eten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

  4. Slechte adem door kunstgebit

    Slechte mondhygiëne of voedselresten die onder de prothese vast blijven zitten, kunnen zorgen voor een slechte adem. Daarnaast kan een kunstgebit zorgen voor een droge mond, wat uiteindelijk ook kan leiden tot een slechte adem.

    Oplossing?
    Houd uw kunstgebit goed schoon
    Reinig uw kunstgebit dagelijks met speciaal ontwikkelde pasta’s, zoals MEY Prothese Cleaner. Poets nu alleen de prothese bij het uitdoen, maar reinig óók het tandvlees en de kaak met een zachte borstel. Leg uw prothese in een bakje of glas met koud water, om indrogen tegen te gaan.
    Drink voldoende
    Drink (2 liter wordt dagelijks aanbevolen) water per dag. Water hydrateert de slijmvliezen zodat u minder snel last krijgt van een droge mond.

  5. Misselijk door kunstgebit

    Zoals dat eten in het begin van een (nieuw) kunstgebit wennen is, is het dragen zelf ervan ook een proces waar u doorheen moet. Een kunstgebit voelt wat raar in de mond en sommige mensen kunnen zelf misselijk worden of kokhalsneigingen krijgen van het dragen van een kunstgebit. Vaak wordt dit veroorzaakt door de gehemelteplaat van de bovenprothese. De misselijkheid gaat na verloop van tijd, als de mondholte gewend is, vanzelf voorbij. Blijven uw klachten toch aanhouden?

    Oplossing?
    Verhemelteplaat aanpassen
    De verhemelteplaats kan door ons ingekort worden. Het plaatje loopt dan minder ver door naar achteren. Dit kan de klachten direct vaak meteen oplossen. Maak een afspraak.
    Overstap naar implantaten
    Een klikgebit, oftewel een kunstgebit op implantaten, heeft geen gehemelteplaat. Het gehemelte blijft te allen tijde vrij waardoor er geen misselijkheid ontstaat. Neem contact met ons op voor meer info.

Voorkomen is beter dan genezen!

Het is verstandig om elk jaar op controle te komen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Als u regelmatig teruggaat voor controle houden wij alles voor u in de gaten. Door het goed te onderhouden, heeft u er langer plezier van.  Tevens checken wij tijdens een controle of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Door tijdige controles uit te voeren kunnen wij problemen voorkomen in plaats van ze te moeten verhelpen.

Maak een afspraak