Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

drukplekken kunstgebit verhelpen

Drukplekken bij een kunstgebit: Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Een kunstgebit is voor velen een welkome oplossing om weer zorgeloos te kunnen genieten van eten en glimlachen. Helaas kan het soms voorkomen dat het dragen van een kunstgebit niet zo comfortabel is als gehoopt, met drukplekken als een veelvoorkomend probleem. Bij De Jong TPP vertellen we u graag hoe drukplekken nou precies ontstaan, wat de mogelijke gevolgen zijn, en belangrijker nog, hoe u drukplekken kunt verhelpen en in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe ontstaan drukplekken bij een kunstgebit?

Drukplekken bij een kunstgebit kunnen ontstaan door verschillende factoren. Vaak zijn ze het gevolg van onjuiste pasvormen, irritaties of abnormale druk op bepaalde delen van het tandvlees. Een van de belangrijkste oorzaken is een onnauwkeurige afdruk bij het vervaardigen van het kunstgebit. Als de afdruk niet precies overeenkomt met de vorm van het tandvlees, kan het leiden tot wrijving en ongelijke drukverdeling.
Een andere veelvoorkomende oorzaak is het geleidelijk veranderen van de vorm van het kaakbot. Na verloop van tijd kan het kaakbot slinken, waardoor het kunstgebit losser kan gaan zitten en ongewenste drukpunten kan veroorzaken. Ook veranderingen in het gewicht van de drager, zoals gewichtstoename of -verlies, kunnen invloed hebben op de pasvorm van het kunstgebit en drukplekken veroorzaken.

Gevolgen van drukplekken bij een kunstgebit

Drukplekken kunnen meer dan alleen ongemak veroorzaken. Als ze niet tijdig worden aangepakt, kunnen ze leiden tot serieuze complicaties. Een veelvoorkomend gevolg is pijnlijk tandvlees, wat kan resulteren in moeilijkheden bij het eten en spreken. In ernstigere gevallen kunnen drukplekken leiden tot ontstekingen, zweertjes of zelfs beschadiging van het kaakbot. Daarnaast kunnen ze ook mentaal zorgen voor problemen, waardoor iemand zich terughoudend voelt in sociale situaties.

Hoe kun je drukplekken bij een kunstgebit verhelpen?

Het verhelpen van drukplekken bij een kunstgebit begint met het vaststellen van de oorzaak. Als de drukplekken het gevolg zijn van een slechte pasvorm, is het raadzaam om contact op te nemen met een tandprotheticus. Zij kunnen de pasvorm van het kunstgebit aanpassen of zelfs een nieuw afdrukmateriaal gebruiken om een nauwkeurigere afdruk te verkrijgen.

Bij acute pijn of irritatie kan het gebruik van een zachte zoutoplossing als mondspoelmiddel verlichting bieden. Ook het vermijden van het dragen van het kunstgebit gedurende enkele uren per dag kan het genezingsproces bevorderen. Het is echter essentieel om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de oorzaak van de drukplekken wordt aangepakt en niet slechts tijdelijk wordt verlicht.

Hoe kun je drukplekken bij een kunstgebit in de toekomst voorkomen?

Preventie is vaak de sleutel tot het vermijden van ongemak en complicaties bij het dragen van een kunstgebit. Hier zijn enkele tips om drukplekken in de toekomst te voorkomen:

  1. Regelmatige controle: Regelmatige bezoeken aan de tandprotheticus zijn essentieel om eventuele veranderingen in de mondgezondheid en de pasvorm van het kunstgebit op te merken. Door jaarlijkse controleafspraken kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgemerkt en aangepakt.
  2. Goede mondhygiëne: Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor natuurlijke tanden, maar ook voor kunstgebitten. Regelmatig poetsen en reinigen van het kunstgebit helpt bij het voorkomen van irritaties en ontstekingen.
  3. Gewichtsbeheersing: Aangezien gewichtsveranderingen de pasvorm van het kunstgebit kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Bij aanzienlijk gewichtsverlies of -toename is het aan te raden om de tandarts te raadplegen voor mogelijke aanpassingen aan het kunstgebit.
  4. Vermijd gebruik van tanden als gereedschap: Het gebruik van tanden om bijvoorbeeld verpakkingen te openen kan onnodige druk en stress op het kunstgebit veroorzaken. Gebruik hiervoor altijd de juiste gereedschappen.
  5. Vermijd harde en plakkerige voedingsmiddelen: Het vermijden van harde en plakkerige voedingsmiddelen kan de levensduur van het kunstgebit verlengen en de kans op drukplekken verminderen.

Genieten zonder drukplekken

Drukplekken bij een kunstgebit zijn een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen ze worden verholpen en zelfs voorkomen. Een nauwkeurige pasvorm, regelmatige controles en een goede mondhygiëne zijn cruciaal voor het comfort en de gezondheid van kunstgebitdragers. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunnen mensen met een kunstgebit genieten van een zorgeloos en comfortabel leven.

Vragen? Neem contact op met De Jong TPP

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen over drukplekken? Wilt u meer weten over het laten aan meten van een nieuw kunstgebit, klikgebit of implantaten of wilt u een gratis adviesgesprek in plannen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar onze tandprothetische praktijk via (024) 322 98 63, een mail te sturen naar info@dejongtpp.nl of vul het contactformulier in.

De Jong TPP is gevestigd in de Fransestraat te Nijmegen en heeft al 74 jaar ervaring in het aanmeten, repareren en onderhouden van diverse soorten protheses. Het team van De Jong TPP streeft altijd naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Als lid van de Nederlandse Organisatie van Tandprothetici (ONT) onderhouden zij nauwe relaties met mondhygiënisten, implantologen en tandartsen in de regio, waardoor u altijd kunt rekenen op de beste zorg.