Eigen risico en/of eigen bijdrage bij kunstgebit en prothese?
Het zijn twee begrippen die vaak niet goed begrepen worden of voor veel verwarring zorgen: het eigen risico en de eigen bijdrage. Bij de behandelingen voor kunstgebitten en protheses die wij in onze praktijk uitvoeren komen beide begrippen vaak voor. Daarom leggen we graag voor u uit hoe het precies zit. Want het kan u, nu het einde van het jaar nadert, geld besparen op (reparatie van) een nieuw kunstgebit, klikgebit of implantaten.
Eigen risico zorgverzekering
Het eigen risico is een drempelbedrag dat verzekerden vanaf 18 jaar moeten betalen zodra ze zorgkosten maken die vallen onder de basisverzekering. Dat zijn de kosten van het kalenderjaar die u zelf dient te betalen. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico. In 2021 en 2022 is dit 385 euro per verzekerde (verplicht). U kunt er ook voor kiezen om uw eigen risico vrijwillig te verhogen, zodat u maandelijks korting krijgt op uw premie. Wordt dan een behandeling verrekend met het eigen risico? Dan wordt het zowel met het verplichte als het vrijwillige verhoogde eigen risico verrekend.
Iedere Nederlander is verplicht om een basisverzekering bij een zorgverzekeraar af te sluiten. Er bestaan uitzonderingen waardoor sommige verzekerden vanuit een collectieve verzekeringen via de gemeente waar zij wonen, bijvoorbeeld omdat zij een bijstandsuitkering hebben, niet te maken hebben met het verrekenen van het eigen risico.
Eigen risico bij kunstgebit of prothese
Behandelingen aan een kunstgebit vallen grotendeels onder de basisverzekering. Een aantal voorbeelden van behandelingen in onze praktijk die uit de basisverzekering grotendeels vergoed worden zijn o.a.:
- Rebasing volledige prothese
- Reparatie volledige prothese
- Nieuwe volledige prothese
- Klikgebit op implantanten (en het plaatsen van de implantaten hiervoor)
Eigen risico bijna op? Dit kan u geld besparen bij uw kunstgebit of prothese!
Indien u het bedrag van uw eigen risico (bijna) op is, kan een check dit jaar nog op uw gebitsprothese veel geld schelen! Ook bij een aanvullende verzekering kan het potje voor dit jaar daarmee opgemaakt worden. Een extra check kan namelijk nooit kwaad! Raadpleeg altijd uw zorgverzekeraar om te controleren welke kosten u wel en niet vergoed krijgt of vallen onder het eigen risico.
Eigen bijdrage zorgverzekering
Voor sommige ziektekosten of geneesmiddelen uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. U betaalt in 2022 maximaal € 250 als eigen bijdrage voor medicijnen. De eigen bijdrage is het deel van de rekening wat u zelf dient te betalen. Heeft u uw eigen risico al verbruikt? Dan kan het zijn dat u alsnog een eigen bijdrage moet betalen.
De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is. De eigen bijdrage kunt u niet vrijwillig verhogen om bijvoorbeeld de premie van de zorgverzekering te verlagen.
Eigen bijdrage bij kunstgebit of prothese
Een aantal voorbeelden van behandelingen in onze praktijk waarvoor een eigen bijdrage geldt:
- Kunstgebit: uitneembaar en volledig
- Kunstgebit: uitneembaar en volledig
- Kunstgebit op implantaten voor de onderkaak
- Voor de bovenkaak
- Reparaties of overzetting (rebasing) van uitneembaar en volledig kunstgebit1
Eigen risico én eigen bijdrage betalen?
Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als het eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst. De rest van de rekening wordt verrekend met het verplicht of vrijwillige eigen risico, als deze nog niet op is. Heeft u geen eigen risico meer? Dan betaalt u alleen de eigen bijdrage. Oftewel het eigen risico kent een maximum en u dient dit bedrag altijd eerst aan de zorgverzekeraar te betalen, voordat die zorgkosten voor u gaat vergoeden.
Maakt tijdig uw eindejaarsafspraak
Het loopt bij De Jong TPP aan het eind van het jaar altijd storm. Veel mensen willen nog net binnen het huidige jaar de vergoeding van hun zorgverzekering gebruiken voor een kunstgebit of klikgebit.2 Of zij laten nog snel een controle of reparatie uitvoeren aan hun prothese. Dit alles voordat de vergoedingen op 1 januari weer opnieuw gaan tellen. Er zijn nog enkele plekken vrij.
Bronnen:
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wanneer-eigen-bijdrage-zorgverzekering
- *Afhankelijk van het soort zorgverzekering en aanvullende pakketten. Vraag naar meer informatie en de voorwaarden.