Gemiddelde leeftijd kunstgebit: het is mogelijk voor jong en oud!
Het wel of niet nemen van een kunstgebit, klikgebit of implantaten is voor veel mensen een moeilijke beslissing. Daarom hakt men de knoop soms pas na jaren door, ook al ervaren ze veel last van pijn en andere ongemakken. Een kunstgebit is anno 2021 nog een taboe, vooral onder jongeren. Maar zowel jong als oud kan hiermee te maken krijgen, wij ontvangen mensen van alle leeftijden in onze gebitspraktijk in Nijmegen. Een open en persoonlijk gesprek helpt om deze taboesfeer weg te nemen.
Cijfers kunstgebit dragers
In 1981 had 32% van de Nederlandse bevolking boven de 16 jaar een volledig kunstgebit. 4 op de 10 dragers van een kunstgebit was ouder dan 65 jaar. In 2006 is het aantal mensen met een volledig kunstgebit gehalveerd naar zo’n 14% doordat de tandzorg beter is geworden. De gemiddelde leeftijd van patiënten in onze praktijk ligt rond de 55 en dit zal de komende jaren gaan stijgen. Vrouwen (15%) hebben iets vaker een volledig kunstgebit dan mannen (13%)*.
Cijfers implantaten
In 2009 hadden ruim 800.000 Nederlanders van 20 jaar en ouder, ofwel 6,6% van de bevolking, een of meer tandimplantaten. Mannen hebben vrijwel even vaak een implantaat als vrouwen. Alleen in de jongste leeftijdscategorie (20 – 29 jaar) is er een klein verschil (mannen 6%, vrouwen 3%).**
Een kunstgebit bij jongeren
We zien steeds meer jonge patiënten (<30) onze praktijk bezoeken. Door de gevolgen van de crisis, duurdere tandverzekeringen, psychische problemen en verslavingen hebben zij een slecht gebit, waardoor een kunstgebit, klikgebit of prothese nog de enige optie is. Want zonder (goede) tanden kan het leven zwaar zijn: eten is moeilijk, vaak mijden zij sociaal contact en door pijn kan dit vaak leiden tot meer mentale problemen. Een andere reden waarom men op jonge leeftijd over kan gaan op een kunstgebit is door een ongeluk. Men kan bijvoorbeeld op de fiets naar school aangereden worden door een auto die even niet aan het opletten was…. Door een val kan het gezicht de grond raken en is er de kans groot dat tanden uitgevallen zijn of dat ze niet meer te redden zijn. Hier komt het kunstgebit of prothese als reddend middel het verhaal in.
Angst en taboe onder alle leeftijden
Niet alleen jongeren schamen zich, ook ouderen of sommige echtparen die al hun halve leven met elkaar getrouwd zijn, kennen deze gêne. Zij willen niet dat hun partner hem of haar ziet zonder gebit. Maar er is ook in het algemeen nog veel angst voor de tandarts, zo erg zelfs dat men een behandeling jarenlang uitstelt, soms met sociaal isolement tot gevolg. Angst voor de tandarts is niet ongewoon en komt bij kinderen en volwassenen voor. Het is niets om u voor te schamen. De gedachte van een kunstgebit, klikgebit of gebitsprothese en het trekken van tanden kan bij mensen een enorme drempel zijn. Dat is echt niet nodig! Wist u dat bij De Jong de tanden ook onder volledige narcose getrokken kunnen worden?
Het is tijd voor een kunstgebit, klikgebit of prothese wanneer:
- Er nog weinig gezonde tanden en kiezen over zijn
- Er veel en blijvende tandpijn is
- Er serieuze tandvleesproblemen zijn
- Er een slechte mondhygiëne is en er tanden/kiezen afbreken (achterstallig onderhoud)
- Of een financiële reden.
Blijf niet zitten met klachten of schaamte
Wij begrijpen dat het nemen van een kunstgebit, prothese of implantaten een enorme stap kan zijn. Gêne of angst is niet nodig. Protheses zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en zitten (na even wennen) aangenaam. Ook voor het aanmeten van een kunstgebit of implantaten zijn er veel mogelijkheden die deze stap u het zo comfortabel mogelijk maken. Twijfel daarom niet langer en maak een afspraak met onze praktijk in Nijmegen. Door middel van een persoonlijk en open gesprek bespreken we graag uw opties. Dit doen we ten slotte al meer dan 70 jaar voor vele patiënten met succes uit de regio (en daar buiten!)
Voor een afspraak of meer informatie belt u naar (024) 322 98 63 of vul het contactformulier in.