Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

tips bij pijn kunstgebit

Help, mijn kunstgebit doet pijn! Wat nu? Onze tips!

Uw eerste kunstgebit zorgt voor een grote verandering voor u en in uw mond. Wellicht moeten er wel een aantal of alle tanden getrokken worden en moet uw mond na aanmeting wennen aan de prothese. Vaak ontstaat er de eerste periode een drukkend gevoel op het tandvlees of is er een snijdend randje waardoor het tandvlees (over)gevoelig wordt. Wist u dat een slechte mondhygiëne ook een oorzaak kan zijn van een pijnlijk kunstgebit? Wij geven u 5 tips wat u tegen de pijn kunt doen of hoe u dit kan voorkomen.

Wij begrijpen dat voor weer het hebben van een mooi en functioneel gebit, het aanmeten ervan voor velen een aangrijpende gebeurtenis is. Maar een kunstgebit, klikgebit of het zetten van implantaten kan u weer zo veel gemak en levensvreugde geven als deze eenmaal goed geplaatst en gewend is in uw mond. U kunt weer onbezorgd eten, drinken, lachen en genieten van het dagelijkse leven. U hoeft zich niet meer te schamen voor uw gebit, last te hebben van een slechte adem of pijn bij het eten en praten.

Tip 1 bij pijnlijk kunstgebit: Gebruik pijnstilling

Na het trekken van tanden en kiezen kan er enige tijd last zijn van napijn. Daarnaast moet een nieuwe prothese even ‘settlen’ in uw mond en dat kan vervelende drukplekjes veroorzaken. Een kunstgebit kan nog wat scherpe randjes hebben die ook zorgen dat het tandvlees daarop reageert. Deze klachten zijn volkomen normaal en verdwijnen na enkele dagen. Een nieuw kunstgebit is dus altijd even wennen. Paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen kunnen de pijn wegnemen.

Tip 2 tegen een pijnlijk kunstgebit: Poets uw prothese na elke maaltijd

Ervaart u pijn aan de gebitsprothese? Bedenk dan eerst wat de oorzaak kan zijn. Ook scherpe voedselresten kunnen in uw tandvlees prikken, waardoor er pijnlijke plekjes kunnen ontstaan. Het kunstgebit zelf hoeft dus niet altijd de oorzaak te zijn. Een slechte mondhygiëne kan namelijk ook een veroorzaker zijn van de pijn. Zorg daarom voor een optimale mondverzorging, ook met betrekking tot het kunstgebit.

Reinig uw kunstgebit dagelijks met pasta’s die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld, zoals de MEY Prothese Cleaner. Poets de prothese na elke maaltijd en bij het uitdoen. Reinig hierbij óók het tandvlees en de kaak met een zachte borstel. Leg bij het uitdoen van de prothese uw kunstgebit of klikgebit in een bakje of glas met koud water, om indrogen tegen te gaan.

Tip 3 tegen een pijnlijk kunstgebit: Eet zacht voedsel en/of in kleine stukjes

Een nieuw kunstgebit zorgt er ook voor dat u in het begin wat moeite kunt hebben met eten.
U zult opnieuw moeten leren bijten, kauwen en slikken en wij begrijpen dat dat behoorlijk lastig kan zijn. Wij adviseren u daarom om met uw nieuwe kunstgebit zacht voedsel te eten. Of zorg ervoor dat u uw maaltijd in kleine stukjes snijdt of pureert. Vermijd bij hard voedsel zoals appels of rauwe wortels dat u deze afhapt of er direct in bijt.

Tip 4: Ga nooit zelf aan uw kunstgebit sleutelen

Wij raden u ten strengste af om zelf te gaan knutselen aan uw kunstgebit, klikgebit of implantaat. Wij begrijpen dat het heel verleidelijk is om zelf de scherpe randen weg te gaan vijlen of schuren. De kans is namelijk groot dat u veel te veel wegvijlt of dat de vorm van uw prothese verandert. Het kunstgebit zal beschadigen en slechter passen dan voorheen.

Tip 5: Neem contact met ons op

Ervaart u naar aanleiding van bovenstaande tips nog steeds pijn? Laat het ons dan weten. Bij aanhoudende klachten kunnen wij uw kunstgebit aanpassen, door bijvoorbeeld het gebit bij te slijpen. Neem daarvoor contact met ons op. Wij plannen een afspraak met u in en zorgen dat de pijn verzacht wordt en dat er een oplossing komt. U hoeft niet met de pijn te blijven lopen.