Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

zomercheck kunstgebit

Het belang van een zomercontrole voor uw kunstgebit

Een kunstgebit is een waardevol hulpmiddel dat de levenskwaliteit van mensen over de hele wereld verbetert. Het biedt de mogelijkheid om te genieten van een goede mondgezondheid en herstelt het zelfvertrouwen bij het spreken en lachen. Net als natuurlijke tanden en kiezen heeft een kunstgebit echter ook zorg en onderhoud nodig. Een regelmatige controle, vooral in de zomer, is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kunstgebit in optimale staat blijft. In dit blog leest u de redenen en voordelen van een zomercontrole voor uw kunstgebit.

5 redenen om uw kunstgebit te laten controleren voor de zomer

1. Slijtage en beschadiging

Het dagelijkse gebruik van een kunstgebit kan na verloop van tijd leiden tot slijtage en beschadiging. Het (langdurig) nuttigen van voedsel en dranken met veel suiker en tannine (thee en koffie) kan invloed hebben. Ook ongelukjes kunnen in een klein hoekje zitten: denk aan het laten vallen van de prothese. Tevens het afhappen van hard voedsel, een ongeluk of sportongeval, maar ook tandenknarsen of tandenklemmen (bruxisme) kan leiden tot beschadigingen. Een zomercontrole biedt de mogelijkheid om uw kunstgebit grondig te inspecteren op eventuele slijtage, barsten of andere schade. Indien nodig kan uw tandprotheticus reparaties uitvoeren of het kunstgebit vervangen, zodat u weer volop kunt genieten van de zomeractiviteiten.

2. Mondgezondheid

Een goed passende prothese speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede mondgezondheid. Als een kunstgebit niet goed past, kunnen er pijnlijke drukplekken ontstaan. Dit kan leiden tot ontstekingen van het mondslijmvlies en zelfs tot infecties. Een regelmatige zomercontrole biedt de tandprotheticus de gelegenheid om de conditie van uw tandvlees en mondslijmvlies te beoordelen. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op tekenen van tandvleesaandoeningen of andere mondproblemen. Vroegtijdige detectie en behandeling van deze problemen kunnen ernstigere complicaties helpen voorkomen. Dit biedt de gelegenheid om eventuele veranderingen in de mond op te merken, zoals witte of rode vlekjes, zweren of bultjes. Deze veranderingen kunnen een reden zijn om u door te verwijzen naar een specialist die u van deze kwaaltjes kan afhelpen.

3. Reiniging en onderhoud kunstgebit

Een goed onderhouden kunstgebit gaat langer mee en blijft hygiënisch. Een zomervakantie kan ervoor zorgen dat u wat minder let op de persoonlijke hygiëne en het verzaken van een goede reiniging en onderhoud. Factoren zoals lekker eten, het nuttigen van diverse dranken of misschien drinkt u wel meer koffie, thee of zoete drankjes. Ook wordt het poetsen van het gebit ook vaker vergeten of overgeslagen. Tijdens een zomercontrole worden er vaak tips voor het reinigen en onderhouden gegeven die uw prothese fris en schoonhouden. Daarnaast adviseren wij altijd een gebitsreiniger te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor het kunstgebit, klikgebit, implantaten of andere (uitneembare) protheses. Zorg er dus voor dat uw voorraad altijd op orde is als u een paar weken niet thuis bent. Deze bestelt u eenvoudig online.

4. Verbetering van de pasvorm

Een kunstgebit kan na verloop van tijd losser gaan zitten, wat kan leiden tot ongemak en zelfs tot het verliezen van het kunstgebit tijdens het eten of spreken. Door regelmatig uw kunstgebit te laten controleren kan de pasvorm van de prothese beoordeeld worden en eventuele aanpassingen gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er een nieuwe afdruk wordt gemaakt of dat er extra materiaal wordt toegevoegd om de pasvorm te verbeteren. Door de pasvorm van het kunstgebit te verbeteren, wordt het draagcomfort verbeterd en wordt het risico op complicaties verminderd.

5. Ondersteuning bij dragen van een kunstgebit

Voor sommige mensen kan het nemen van een prothese, een uitdaging zijn, zowel fysiek als mentaal. In de zomer kan het extra moeilijk zijn om te wennen aan het dragen van een kunstgebit, bijvoorbeeld als u graag buiten eet of andere activiteiten onderneemt. Blijf niet met deze ongemakken zitten en maak een afspraak. Er wordt samen met u gecontroleerd of het kunstgebit juist functioneert en/of deze door eventuele aanpassingen het u comfortabeler kunnen maken. Daarnaast kan de tandprotheticus advies geven over hoe u het beste kunt omgaan met eventuele ongemakken of uitdagingen die u ervaart tijdens het dragen van een (nieuw) gebit.

Conclusie: een tweejaarlijkse controle is raadzaam!

Een zomercontrole voor uw kunstgebit, klikgebit of implantaten is dus essentieel om de levensduur en het comfort van de prothese te waarborgen. Door regelmatige controles uit te voeren kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden voorkomen en kunt u optimaal genieten van de zomer. Dus vergeet niet tijdig uw afspraak te maken bij TPP De Jong.

Voor nu alvast een hele fijne zomer gewenst!