Implantaten: een oplossing voor ontbrekende tanden
Tandheelkundige implantaten zijn een relatief nieuwe maar succesvolle oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden. In tegenstelling tot traditionele oplossingen zoals bruggen, kunstgebitten, klikgebitten en andere protheses, bieden implantaten een permanente oplossing die er niet alleen natuurlijker uitziet, maar ook beter aanvoelt. In deze blog bespreken we alles wat u moet weten over tandimplantaten, inclusief hoe ze werken, de verschillende soorten implantaten, en hun voor- en nadelen.
Wat zijn implantaten?
Een tandheelkundig implantaat is een kunstmatige tandwortel die in de kaak wordt geplaatst om een ontbrekende tand te vervangen. Het implantaat bestaat uit een titanium schroef die in het bot wordt geplaatst en een abutment dat op de schroef wordt bevestigd. Op het abutment wordt vervolgens een keramische kroon geplaatst die eruitziet en aanvoelt als een echte tand.
Waarom kiezen voor tandimplantaten?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen tandimplantaten overwegen als oplossing voor ontbrekende tanden:
- Weer makkelijk(er) kunnen eten en spreken
Het verlies van tanden kan de functionaliteit van uw gebit beïnvloeden en kan het moeilijk maken om voedsel te kauwen en te praten. Tandimplantaten bieden een permanent en comfortabel alternatief voor traditionele oplossingen zoals een (geheel nieuw) kunstgebit of klikgebit en kunnen de functionaliteit van uw gebit verbeteren. - Verbeterde esthetiek en zelfvertrouwen
Door ontbrekende tanden kan u moeite ondervinden om voluit te lachen of te praten, omdat u zich schaamt. U trekt zich (sociaal) terug of plaatst altijd uw hand voor uw mond. Tandimplantaten bieden een natuurlijke en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en kunnen uw zelfvertrouwen en eigenwaarde verhogen. - Behoud van gezonde tanden
Tandimplantaten vervangen ontbrekende tanden zonder de noodzaak om gezonde tanden te verwijderen, waardoor de integriteit van uw gebit behouden blijft. Bruggen vereisen nog wel eens het afslijpen van gezonde tanden om de brug op zijn plaats te houden. - Tegengaan van botverlies
Wanneer een tand ontbreekt, kan de kaakbotstructuur afnemen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verzwakt kaakbot kan ook de stabiliteit van de omliggende tanden en kiezen beïnvloeden. Tandimplantaten vervangen de tandwortel en bieden deze stimulatie, wat kan helpen de botstructuur te behouden en botverlies te voorkomen.
Het zetten van tandimplantaten
Het proces van het plaatsen van een tandimplantaat begint met een evaluatie van uw mondgezondheid en de structuur van uw kaakbot. Indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt om de botdichtheid en de hoeveelheid bot te bepalen. Als er niet voldoende bot aanwezig is om het implantaat te ondersteunen, kan bottransplantatie nodig zijn.
Als de kaakbotstructuur geschikt is, wordt er een gaatje geboord in het bot waar het implantaat wordt geplaatst. De implantatieschroef wordt vervolgens voorzichtig in het bot gedraaid en het tandvlees wordt gehecht om de implantaten te beschermen terwijl het bot rondom het implantaat heelt. Voor deze behandeling wordt er gewerkt met een plaatselijke verdoving waardoor het zelden pijnlijk is. Het proces kan enkele maanden duren, afhankelijk van de individuele situatie.
Zodra het bot rondom het implantaat voldoende is genezen, wordt een abutment op het implantaat geplaatst. De abutment fungeert als connector tussen de implantaten en de kroon wordt bevestigd met een schroef. Ten slotte wordt de keramische kroon geplaatst en vastgezet op het abutment.
Soorten tandimplantaten
Er zijn verschillende soorten tandimplantaten beschikbaar, afhankelijk van de behoeften. Hieronder vindt u de twee meest voorkomende soorten tandimplantaten:
- Eénstapsimplantaat: Dit type implantaat heeft een abutment dat al aan de schroef is bevestigd. Na het plaatsen van het implantaat hoeft er geen tweede ingreep te worden uitgevoerd om het abutment te plaatsen. Dit type implantaat kan alleen worden gebruikt als er voldoende botdichtheid en -volume aanwezig is.
- Tweestapsimplantaat: Bij dit type implantaat wordt eerst de schroef geplaatst en wordt het tandvlees gehecht om het implantaat te beschermen terwijl het bot eromheen kan genezen.
Na de plaatsing van implantaten
Na een nieuwe prothese met tandimplantaten kan eten in het begin wat moeizaam gaan. U doet er verstandig aan om voorzichtig en vooral met zacht voedsel te beginnen of in kleine hapjes te kauwen. Eet voedsel zoals zacht fruit (bananen, perzik, aardbeien etc.), pasta’s, vis of boterhammen zonder korst. Snijd uw eten in stukjes en hap ik de beginperiode dus nooit hard etenswaren zoals appels of wortels af. Op die manier leert u opnieuw hoe uw (nieuwe) kiezen het beste ‘op elkaar passen’.
Nog even de voordelen van tandimplantaten op een rij:
- Natuurlijke uitstraling
De keramische kroon die op het implantaat wordt geplaatst, is ontworpen om eruit te zien en aan te voelen als een echte tand. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling en maakt het moeilijk om onderscheid te maken tussen een implantaat en een echte tand. - Comfortabel
Tandimplantaten zijn comfortabeler dan traditionele oplossingen omdat ze vastzitten in het kaakbot en niet heen en weer bewegen zoals protheses. Dit betekent dat ze geen wrijving of druk veroorzaken op het tandvlees of de omliggende tanden. - Eenvoudig in onderhoud
Tandimplantaten vereisen geen speciale verzorging. Het is voldoende om ze te poetsen en te flossen zoals u dat zou doen met uw echte tanden. Poets uw prothese met voorkeur met een protheseborstel en de MEY Prothese Cleaner. - Behoud van botstructuur
Wanneer een tand ontbreekt, kan de kaakbotstructuur afnemen als gevolg van het ontbreken van de stimulatie die normaal gesproken wordt geleverd door het kauwen en bijten van voedsel. Tandimplantaten vervangen de tandwortel en bieden deze stimulatie, wat kan helpen de botstructuur te behouden. - Permanente oplossing
Tandimplantaten zijn ontworpen om permanent te blijven zitten en bieden een langdurige oplossing voor ontbrekende tanden. In tegenstelling tot traditionele oplossingen zoals kunstgebitten, klikgebitten of andere (uitneembare) protheses hoeven implantaten niet te worden vervangen of aangepast na verloop van tijd.
Wat kost implantaten?
Een volledig nieuw kunstgebit, klikgebit vallen onder de basisverzekering (en dus ook eigen risico). Solo implantaten (met kroon of brug) gaan via de aanvullende tandverzekering. Alle andere gebitsprotheses zijn afhankelijk van het soort zorgverzekering. Wij adviseren u daarom altijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Zijn tandimplantaten iets voor mij?
Tandimplantaten zijn een permanente en effectieve oplossing voor ontbrekende tanden. Ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele oplossingen en kunnen de esthetiek, functionaliteit en gezondheid van het gebit verbeteren. Volgens het CBS hebben ruim 800.000 volwassenen in Nederland van 20 jaar en ouder, één of meer tandimplantaten. Dat is 6,6% van de bevolking. Waarbij ouderen van 50-plus vaker implantaten hebben dan jongeren.
Als u overweegt om tandimplantaten te laten plaatsen, maar u zit met vragen of ervaart angst, blijf er dan niet meer zitten. Neem contact met ons op. U bent bij ons altijd welkom voor een vrijblijvend advies.