Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Kunstgebit of klikgebit: Wat is de beste keuze voor u?

Een tandeloze lach is geen pretje. Gelukkig zijn er protheses die uitkomst bieden: het kunstgebit en het klikgebit. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de keuze hangt af van uw individuele wensen en behoeften. In deze blog nemen we de verschillen tussen beide protheses onder de loep, hoe u ze het beste kunt reinigen en onderhouden, en welke van de twee als duurzamer kan worden beschouwd, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.
beschadigde tanden kunstgebit

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een uitneembare prothese die rust op de kaak. Het wordt gemaakt van kunsthars en is voorzien van kunsttanden en -kiezen. Kunstgebitten zijn er in verschillende soorten en maten, en kunnen worden aangepast aan uw specifieke wensen.

Voor wie is een kunstgebit geschikt?

Een kunstgebit is een goede optie voor mensen die alle tanden in één of beide kaak hebben verloren en op zoek zijn naar een kosteneffectieve oplossing. Kunstgebitten zijn namelijk vaak betaalbaarder in vergelijking met andere tandheelkundige oplossingen. Daarnaast is er geen operatie nodig voor het plaatsen van een kunstgebit en kan het vaak direct na het trekken van de tanden worden geplaatst.

Voordelen

 • Relatief goedkoop
 • Eenvoudige plaatsing
 • Geen operatie nodig
 • Kan direct na het trekken van tanden worden geplaatst

Nadelen

 • Kan loszitten en schuiven
 • Minder kauwvermogen
 • Kan leiden tot kaakbotverlies
 • Moet regelmatig worden gereinigd en onderhouden

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit is een prothese die vastklikt op implantaten in de kaak. Implantaten zijn kleine, metalen schroefjes die in het kaakbot worden geplaatst. De prothese is voorzien van drukknoppen of een stegverbinding die op de implantaten passen. Klikgebitten bieden meer stabiliteit en comfort dan kunstgebitten.

Voor wie is een klikgebit geschikt?

Een klikgebit is een goede optie voor mensen die een aantal tanden missen en op zoek zijn naar een prothese met een vaste zitting en een beter kauwvermogen willen. Een klikgebit is vaak relatief duurder dan een klikgebit, dus wees bereid om meer te investeren.

Voordelen

 • Vaste zitting
 • Beter kauwvermogen
 • Gaat langer mee
 • Minder kaakbotverlies
 • Comfortabeler

Nadelen

 • Duurder dan kunstgebitten
 • Operatie nodig voor het plaatsen van implantaten
 • Niet voor iedereen geschikt
 • Langere behandeltijd

Reiniging kunstgebit en klikgebit

Zowel kunstgebitten als klikgebitten vereisen regelmatige reiniging. Voor elke prothese geldt: Gebruik een zachte tandenborstel en de juiste reiniger. Pas op met tandpasta of andere agressieve middelen.

Wij adviseren om uw kunstgebit dagelijks te reinigen met MEY® Prothese Cleaner. Uw prothese blijft op die manier hygiënisch schoon, fris en glad. MEY® Prothese Cleaner is een reiniger en valt onder medische hulpmiddelen die speciaal hiervoor ontwikkeld en getest is.
Poets uw kunstgebit dus niet met tandpasta. Tandpasta bevat schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen, waardoor vuil zich er makkelijker aan hecht.

Ook voor een klikgebit adviseren wij MEY® Prothese Cleaner. De bolletjes of het stangetje onder uw klikgebit poetst u twee keer per dag met een elektrische- of zachte handtandenborstel. Gebruik ragers en/of (super)flossdraad om onder het stangetje van uw prothese te kunnen reinigen. Zo krijgen tandplak en tandsteen geen kans.

Bewaartips kunstgebit en klikgebit

Net als een bril, gehoorapparaat en aangepaste schoenen, is het de bedoeling dat een kunstgebit of klikgebit uw leven makkelijker maakt. Om overdag een maximaal draagcomfort te hebben, is het van belang dat u ’s nachts tijdens het slapen uw prothese uitdoet. Dit voorkomt tandenknarsen of klemmen. Uw tandvlees en kaak komen dus tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.

Bewaar uw klikgebit of kunstgebit ’s nachts in een bakje of glas water om uitdroging te voorkomen. Als u liever niet met een lege mond slaapt doe dan alleen het ondergebit uit.

Regelmatige controles

Door éénmaal per halfjaar op controle te gaan bij uw tandprotheticus kunnen eventuele veranderingen in de mondgezondheid en de pasvorm van de prothese tijdig opgemerkt en sneller aangepast worden. Tijdens een controle worden de prothese en uw kaken gecheckt. Ook als u merkt dat uw klikgebit of kunstgebit los zit of als er sprake is van een speling die er eerder niet was, kunnen wij uw klikgebit rebasen, oftewel opvullen. We maken de prothese weer passend en zorgen dat het weer goed zit. Ga nooit zelf sleutelen aan uw gebit. Hoe verleidelijk het ook is, er is een grote kans dat de prothese flink wordt beschadigd en zelfd slechter zal passen dan voorheen.

Bij problemen neem contact op met een professional

Blijf altijd communiceren met uw tandprotheticus. Dus als u blijft worstelen met ongemakken of problemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Ze kunnen aanpassingen aan het kunstgebit maken om het comfort te verbeteren.

Gratis adviesgesprek

De beste keuze voor u hangt af van uw individuele wensen en behoeften. Bent u op zoek naar een relatief goedkope(re) oplossing, dan is een kunstgebit wellicht een goede optie. Voor een prothese met een vaste zitting en betere kauwvermogen, is een klikgebit wellicht een betere keuze.

De Jong TPP is een tandprothetische praktijk in Nijmegen met 75 jaar ervaring. We zijn gespecialiseerd in het vervaardigen en aanpassen van kunstgebitten, klikgebitten en implantaten. We werken met een team van ervaren tandprothetici die uw graag helpen bij het vinden van de perfecte prothese voor uw lach.

Maak een gratis adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.