Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

kunstgebit-klikgebit-verschil

Kunstgebit versus klikgebit: wat is de beste keuze?

U heeft een nieuw gebit nodig? U zou kunnen kiezen voor een kunstgebit of voor een klikgebit. We begrijpen dat dit een moeilijke keuze is. We leggen daarom graag voor u uit wat het verschil is en wat van beide protheses de voor- en nadelen zijn.

Wat is het verschil tussen een kunstgebit en klikgebit?

Ze lijken misschien op elkaar maar er zijn wel degelijk verschillen. Het belangrijkste verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit is de manier waarop het in uw mond zit. Een kunstgebit zit namelijk los in de mond. Niet echt los natuurlijk, maar hij is geheel uitneembaar. Een klikgebit kent een boven- of ondergebit dat u kunt vastklikken op 2 tot 6 implantaten (kunstwortels) in de kaak. Hierdoor kan tijdens het praten of eten het gebit niet los komen. Het zit stevig vast, maar kan ook worden uitgenomen voor bijvoorbeeld reiniging.

Schoonhouden kunstgebit en klikgebit

Het goed schoonhouden van een kunstgebit is eenvoudig. Doordat deze geheel uitneembaar is, adviseren wij om deze 2 keer per dag te poetsen. Het liefst ook nog na het nuttigen van een maaltijd. Dit doet u met een zachte borstel en een gebitsreiniger zoals Mey Prothese Cleaner. Vergeet ook niet uw tandvlees en kaak zacht te poetsen met wat frisse tandpasta voor de smaak.

Bij een klikgebit is dit anders. Naast het poetsen en schoonmaken van het gebit, moeten ook de implantaten goed schoongemaakt worden. Hier kunnen anders bacteriën groeien en zorgen voor problemen.

Voordelen klikgebit:

 • Het klikgebit zit vast in uw mond waardoor u makkelijker kunt eten, praten en lachen, u heeft geen kleefpasta’s meer nodig;
 • Irritaties of pijnlijke plekken behoren tot het verleden, omdat de prothese niet meer schuift;
 • Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten en klikgebit en uw gezicht zal minder invallen;
 • Afhankelijk van uw situatie kan er een prothese gemaakt worden zonder verhemelte plaat, u heeft dan een vrij gehemelte;
 • Doordat uw gehemelte vrij is heeft u meer behoud van smaak.

Voordelen kunstgebit

 • U krijgt een gebit dat ziet als nieuw en u voelt zich zelfverzekerder;
 • Het schoonmaken van een kunstgebit is eenvoudig;
 • Een kunstgebit is gemakkelijk uit de mond te halen;
 • Het aanmeten is minder ingrijpend, omdat er geen poliklinische behandeling aan te pas komt;
 • Er is ook een kunstgebit zónder gehemelteplaat.

Wanneer kiezen voor klikgebit en geen kunstgebit?

 • Indien een normaal kunstgebit geen optie is, omdat u problemen heeft met de vorm van uw kaak;
 • Indien u een erg geslonken kaak heeft dat is ontstaan na het lange tijd dragen van een kunstgebit;
 • U heeft een kunstgebit maar door de gehemelteplaat is uw smaak afgenomen en u wilt alles weer kunnen proeven;
 • U heeft een loszittend kunstgebit dat niet goed past;
 • U bent op zoek naar een permanente oplossing voor uw gebit maar u wilt liever geen los kunstgebit en wilt het comfort van uw eigen vaste tanden behouden.

Laat uw kunstgebit of klikgebit (half)jaarlijks controleren

Of u nu kiest voor een kunstgebit of klikgebit. Wij raden altijd aan uw prothese jaarlijks te laten controleren en eventueel aan te passen, het liefst eens per half jaar. Met een klikgebit kan er veel harder/steviger gebeten worden, dus vaak is een dergelijk gebit ook onderhoudsgevoeliger ten opzichte van een conventionele prothese zoals een kunstgebit. Tijdens een controle checken wij of uw gebit nog de juiste vorm heeft of waar er iets bijgesteld moet worden. Dit zorgt ervoor dat problemen aan uw gehemelte en/of tandvlees voorkomen worden. Merkt u dat uw kunstgebit of klikgebit los(ser) gaat zitten of dat het pijn doet? Dan is het verstandig dat u direct contact met ons opneemt. Dit kunnen wij in de meeste gevallen snel en eenvoudig verhelpen.

Gratis en vrijblijvend advies gesprek

We kunnen ons voorstellen dat het maken van een beslissing lastig is. Daarom kunt u bij ons terecht voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek. Laat ons met u meedenken. Individualiteit en persoonlijke aandacht is daarbij altijd ons uitgangspunt. Bel naar onze praktijk via (024) 322 98 63 of mail naar info@dejongtpp.nl. Kijk ook vooral op de pagina’s Kunstgebit en Klikgebit voor meer informatie.