Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

2024 kunstgebit mondgezondheid

Kunstgebitten en goede voornemens: Ga voor een gezonde mondzorg in 2024

Het begin van een nieuw jaar brengt vaak de belofte van een frisse start met zich mee. Voor velen betekent dit het maken van goede voornemens, en terwijl de meeste mensen denken aan gezonder eten of meer bewegen, is het belang van mondgezondheid vaak een over het hoofd gezien aspect. Graag vertellen we u over de relatie tussen een kunstgebit en gezondheid, en delen we praktische tips voor het behouden van een gezonde glimlach in het nieuwe jaar.

Mondzorg als een prioriteit

Bij het overdenken van goede voornemens wordt mondgezondheid niet altijd als een prioriteit beschouwd. Toch is een gezonde mond essentieel voor het algehele welzijn. Voor mensen met kunstgebitten, klikgebitten en implantaten is het handhaven van goede mondhygiëne misschien wel nóg belangrijker, omdat het bijdraagt aan het behoud van de prothese en het voorkomen van eventuele complicaties.

Invloed mentale gezondheid en kunstgebit

Een (nieuw) kunstgebit of prothese kan uw levenskwaliteit zo veel verbeteren. Het hebben van een mooi en goed gebit, waarmee u kunt eten, drinken, praten en lachen is niet altijd vanzelfsprekend. Hierdoor komt het vaak voor dat mensen zich gaan schamen voor hun gebit en zich gaan isoleren van familie en vrienden. Wat weer zorgt voor eenzaamheid en mogelijke depressies.

Wij begrijpen dat het nemen van een kunstgebit, prothese of implantaten een enorme stap kan zijn. Gêne of angst is niet nodig. Protheses zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en zitten (na even wennen) aangenaam. Ook voor het aanmeten van een kunstgebit of implantaten zijn er veel mogelijkheden die deze stap u het zo comfortabel mogelijk maken. Zowel jong als oud kan te maken krijgen met een kunstgebit, wij ontvangen mensen van alle leeftijden in onze gebitspraktijk in Nijmegen. Een open en persoonlijk gesprek helpt om deze taboesfeer weg te nemen.

Heeft u vragen of wilt u een gratis adviesgesprek plannen? Maak een afspraak via 024 322 98 63 of vul het contactformulier in.

Dagelijkse routinematige mondzorg voor uw kunstgebit

Een van de meest effectieve manieren om een gezonde mond te behouden, is door een consistente dagelijkse routine voor mondverzorging te handhaven. Voor kunstgebitdragers betekent dit niet alleen het reinigen van het kunstgebit of klikgebit zelf, maar ook het zorgen voor een gezonde mondholte.

 1. Reiniging van kunstgebitten:
  Gebruik speciale borstels en reinigingsmiddelen die zijn aanbevolen door tandprothetici. Zoals een Jordan Protheseborstel of de MEY Prothese Cleaner. Vermijd schurende materialen die krassen kunnen veroorzaken.
 2. Mondholteverzorging:
  Poets de resterende natuurlijke tanden (indien aanwezig) grondig met een zachte tandenborstel. Gebruik fluoride-tandpasta om voor een fris mondgevoel en uw eigen (echte) tanden goed te reinigen.
 3. Kunstgebit ’s nachts bewaren
  Geef uw tandvlees en kaak rust door ’s nachts tijdens het slapen uw kunstgebit uit te doen en in een bakje of glas water te bewaren (meer tips vindt u hier)
 4. Regelmatige controles en aanpassingen
  Een ander aspect van goede mondgezondheid is het regelmatig laten controleren van het kunstgebit door een tandprotheticus. Bij De Jong TPP adviseren wij altijd een tweejaarlijkse controle. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen voordat ze ernstig worden en bij het aanbrengen van aanpassingen indien nodig. Regelmatige controles dragen niet alleen bij aan de gezondheid van het kunstgebit, maar ook aan de algehele mondgezondheid.

Levensstijl, voeding en het kunstgebit

Een gezonde levensstijl is niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van je mond en kunstgebit. Hier zijn enkele voedingstips:

 1. Vermijd overmatig suikergebruik
  Suikers kunnen leiden tot tandbederf en andere mondproblemen. Beperk de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.
 2. Niet roken
  Dat roken ongezond is, weten we allemaal. Maar roken heeft ook juist een schadelijke uitwerking op de mondgezondheid. Het heeft een negatief effect op de genezingsprocessen in de mond. Het zorgt voor meer bacteriële tandplak, dat vervolgens leidt tot tandvleesaandoeningen. Ook zorgt het voor een slechte adem en verkleuring van het gebit.
 3. Eet evenwichtig
  Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen om de gezondheid van het tandvlees te ondersteunen.

Niet voor even, maar voor altijd

Goede voornemens voor mondgezondheid zijn niet alleen relevant voor het begin van het jaar, want ja, het komt wel eens voor dat we maar een paar weken of maanden ons kunnen houden aan deze goede voornemens… Een goede mondverzorging is echt belangrijk het hele jaar door. Het behoud van een gezonde mond en een goed onderhouden kunstgebit draagt bij aan het algehele welzijn en de levenskwaliteit. Bovendien kan het voorkomen van problemen vroegtijdige vervanging van het kunstgebit voorkomen, wat zowel kostenbesparend als comfortabel is.

Kies voor je gezondheid in het nieuwe jaar

Naarmate we het nieuwe jaar ingaan, laten we niet vergeten om goede voornemens te maken die onze mondgezondheid ten goede komen. Of je nu een kunstgebitdrager bent of niet, het behouden van een gezonde glimlach draagt bij aan een algemeen gevoel van welzijn. Met een consistente mondverzorgingsroutine, regelmatige controles en aandacht voor voeding, kunt u het nieuwe jaar beginnen met een stralende glimlach en het vertrouwen dat daarbij hoort.

Tot in 2024!

Het team van De Jong TPP wenst u een fijn samenzijn tijdens de feestdagen en al het goeds en een goede gezondheid in 2024. Wij zijn gesloten van 25 december t/m 1 januari. Op 2 januari staan we weer voor u klaar. Heeft u tijdens de feestdagen ongemak, pijn of andere problemen ondervonden met uw kunstgebit, klikgebit of implantaten. Neem op 2 januari dan direct contact met ons op. Dan plannen we snel een afspraak met u in.