Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

pijnlijk tandvlees kunstgebit oorzaken tips

Oorzaken en tips pijnlijk tandvlees bij kunstgebit

Een kunstgebit kan dé oplossing zijn voor mensen die hun tanden hebben verloren of problemen hebben met hun gebit. Het kan een effectieve manier zijn om de esthetische en functionele eigenschappen van uw gebit te herstellen, en het kan u helpen om weer normaal te eten en te spreken. Helaas kunnen er soms bijwerkingen zijn die het gebruik van een kunstgebit moeilijk maken. Een van de meest voorkomende problemen is pijnlijk tandvlees.

Blijf niet zitten met pijnlijk tandvlees

Vaak is hier wat aan te doen, blijf er dus niet mee zitten. Bij twijfel kunt u altijd vrijblijvend contact met ons op nemen. Bestaande of nieuwe klant, u kunt bij ons altijd terecht voor een gratis adviesgesprek. Of het nu gaat om het aanmeten van een nieuw kunstgebit (met of zonder gehemelteplaat), klikgebit of implantaten. Of problemen met de pasvorm van uw huidige prothese of klachten zoals pijnlijk tandvlees of een pijnlijke kaak. Een pijnlijk gebit kan uw kwaliteit van leven aanzienlijk verslechteren.

In deze blog bespreken we wat de oorzaken van pijnlijk tandvlees zijn bij kunstgebitten en wat u kunt doen om deze problemen te verlichten.

Oorzaken van pijnlijk tandvlees bij een kunstgebit

Pijnlijk tandvlees bij kunstgebitten kan om verschillende redenen optreden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Verkeerde pasvorm

Als uw kunstgebit niet goed past, kan het gaan schuiven en wrijving veroorzaken op uw tandvlees. Dit kan leiden tot pijn en irritatie. Ook kunnen er ontstekingen en zweren op uw tandvlees ontstaan.

2. Ontstoken tandvlees

Als uw tandvlees ontstoken is, kan dit pijnlijk worden als het in contact komt met uw kunstgebit. Ontstoken tandvlees kan worden veroorzaakt door tandplak en bacteriën die zich ophopen rond uw tanden en tandvlees. Het kan ook worden veroorzaakt door slechte mondhygiëne.

3. Slecht onderhoud van uw kunstgebit

Een kunstgebit moet regelmatig worden schoongemaakt en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het goed blijft passen en geen irritatie veroorzaakt. Als u uw kunstgebit niet goed onderhoudt, kan het vuil en bacteriën vasthouden die uw tandvlees kunnen irriteren en ontsteken. Gebruik altijd een pasta die speciaal hiervoor ontwikkeld is, zoals de MEY Prothese Cleaner. En ga naar de tweejaarlijkse check bij uw tandprotheticus.

4. Veranderingen in uw tandvlees en kaak

Na verloop van tijd kunnen uw tandvlees en kaak veranderen. Dit kan leiden tot een verandering in de pasvorm van uw kunstgebit, wat pijnlijk tandvlees kan veroorzaken. Dit gebeurt vooral wanneer u uw kunstgebit al een tijdje draagt.

5. Allergieën

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de materialen die worden gebruikt om kunstgebitten te maken. Kunstgebitten en andere protheses bestaan doorgaans uit een plaat van kunsthars waarop de tanden en de kiezen bevestigd zijn. Als u hier allergisch voor bent,  kan dat leiden tot pijn. Wij beschikken over allergievrije alternatieven hiervoor.

Tips tegen pijnlijk tandvlees

  1. Een juiste pasvorm en een goede hygiëne zijn de belangrijkste zaken om pijnlijk tandvlees te voorkomen. Vooral de aanmeting van een nieuw kunstgebit kan er vooral in het begin ervoor zorgen dat u wat moeite kunt hebben met eten. Dit is volkomen normaal en adviseren dan ook om paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen te slikken om de pijn weg te nemen.
  2. Eet in het begin vooral zacht voedsel of snijd uw maaltijden in kleine stukjes of pureer het. Vermijd hard voedsel of eten dat u moet afhappen of direct in moet bijten, zoals appels of wortels.
  3. Laat uw kunstgebit, klikgebit of implantaten regelmatig controleren. Voorkomen is beter dan genezen!
  4. Ga nooit zelf knutselen aan uw prothese! Wij snappen dat het verleidelijk kan zijn om zelf scherpe randen te gaan schuren of vijlen, maar de kans is dan groot dat u het kunstgebit beschadigd doordat u te veel verwijdert en de vorm verandert.

Neem dus altijd contact met ons op, wij bespreken graag uw klachten en zorgen ervoor dat uw pijn verzacht wordt.