Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63 | info@dejongtpp.nl

beschadigde tanden

Oplossingen voor beschadigde tanden

Beschadigde tanden of een slecht gebit kan in veel gevallen leiden tot verschillende problemen. Eten en drinken gaat moeizamer, u ervaart pijn en ongemak, er is onzekerheid en schaamte en u spreekt het liefst met uw handen voor uw mond of durft niet te lachen, zelfs praten kan moeilijk zijn. De kwaliteit van leven is daardoor slecht, terwijl er vaak oplossingen zijn om problemen te verhelpen. Wij delen graag onze tips voor beschadigde tanden en gebit.

tips bij pijn kunstgebitOorzaken beschadigde tanden of slecht gebit

Een van de meest voorkomende oorzaken van beschadigde tanden is cariës. Dit komt voornamelijk door een slechte mondhygiëne of door het eten van veel suiker. Cariës ontstaat wanneer suiker en bacteriën in de mond een hardnekkig plak op de tanden vormen, wat uiteindelijk leidt tot gaatjes.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van beschadigde tanden is als gevolg van een val, een sportongeval of zelfs een stoot tegen een hard object. De schade aan de tand kan variëren van een oppervlakkige kras tot een gebroken tand.

Verder kan tandenknarsen of tandenklemmen (bruxisme) leiden tot beschadigde tanden en gebeurt voornamelijk tijdens de slaap, maar ook wanneer men wakker is. Langdurig tandenknarsen of -klemmen leidt tot afslijting van de tanden, gebroken tanden of zelfs tandvleesproblemen.

De meeste voorkomende behandelingen voor beschadigde tanden

Behandelingen kunnen variëren van vullingen, wortelkanaalbehandelingen en kronen tot het trekken van tanden of tandprothetiek, zoals het laten aanmeten van implantaten, een klikgebit of volledige prothese zoals een kunstgebit.

Facing/Facet

Bij een kleine beschadiging of zichtbare verkleuring wordt er met een laagje tandkleurig vullingsmateriaal uw tand bedekt. Dit heet facet of composiet facing: door middel van een dun schildje van porselein worden spleetjes, verkleurde of scheve tanden, of afgebroken hoekjes hersteld. Het plaatsen van composiet facings is een eenvoudige en snelle behandeling en kan alleen gedaan worden door uw tandarts.

Kroon

Soms is een tand of kies zo beschadigd dat hij zijn functie verloren heeft, dan kan er gekozen worden voor een kroon. Het is een tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om een beschadigde tand te herstellen. Het is een soort ‘deksel’ dat over de bovenkant van de tand wordt geplaatst om de tand te beschermen en te herstellen. Een van de meest voorkomende redenen om een kroon te plaatsen is om een groot gaatje of breuk in een tand te repareren. Daarnaast is ook een veelgebruikte oplossing voor tanden die zijn afgesleten door tandenknarsen of -klemmen.

Brug

Wanneer u één of meerdere tanden bent verloren kan dit vervelende gevolgen hebben. De overgebleven tanden of kiezen kunnen naar de open ruimte groeien en scheef gaan staan. Ook kan het heel vervelend zijn tijdens het kauwen van eten. Om uw gebit weer ‘compleet’ te maken wordt een brug gebruikt. De tanden naast de ontbrekende tanden worden omslepen en krijgen een kroon. Daartussen hangt een zwevende kroon die de ontbrekende tand vervangt. De brug bestaat dus uit meerdere aan elkaar vastgemaakte kronen.

Implantaten

beschadigde tanden implantatenEen implantaat is een titanium kunstwortel, een soort van kunstmatige tandwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en waaraan een kroon of brug bevestigd wordt. Implantaten kunnen een goede oplossing zijn voor mensen met beschadigde tanden, omdat ze kunnen dienen als een permanente vervanging voor een ontbrekende tand. Implantaten worden alleen geplaatst in het gezonde bot. Dit geldt ook voor de wortel, is deze niet meer gezond of afwezig, dan plaatst men een implantaat in het kaakbeen. Het voordeel van een implantaat ten opzichte van een brug is dat naastliggende gezonde kiezen of tanden niet afgeslepen hoeven te worden. Een kroon op implantaat is ook het alternatief voor mensen die geen prothese als een kunstgebit of klikgebit willen dragen.
Voor een implantaat kunt u bij De Jong TPP terecht.

Kunstgebit

beschadigde tanden kunstgebitEen kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een soort van valse tanden die gebruikt worden als vervanging voor ontbrekende tanden. Een kunstgebit kan een goede optie zijn voor mensen met beschadigde tanden die niet meer kunnen worden gered of als vervanging voor een ontbrekende tand, vooral als er geen andere opties beschikbaar zijn. Er zijn volledige prothesen, die alle tanden van de boven- of onderkaak vervangen, en gedeeltelijke prothesen. Voor een kunstgebit bent u bij De Jong TPP aan het goede adres: samen met u wordt er een behandelingsplan opgesteld op basis van uw specifieke situatie en wensen.

Klikgebit

klikgebit beschadigde tandenSoms gaat een kunstgebit te los zitten of is een kunstgebit door een andere reden geen optie. Een klikgebit kan dan uitkomst bieden. Een klikgebit is een uitneembare prothese die u vastklikt op implantaten of natuurlijke tanden. Het biedt meer stabiliteit en kracht dan een traditionele gebitsprothese en kan ook het kaakbot behouden. Bij het aanmeten van een klikgebit stellen wij met u een persoonlijk stappenplan samen om het u zo aangenaam mogelijk te maken. Een klikgebit is tegenwoordig, net zoals een kunstgebit, niet meer van echt te onderscheiden.

Regelmatige controle

beschadigde tanden controleEr zijn dus verschillende oorzaken en redenen waarom tanden beschadigen. Het is belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen, en om bezoekjes aan de tandarts te maken voor reguliere controles. Heeft u al implantaten, een klikgebit of kunstgebit ook dan is het van belang dat u regelmatig een bezoek brengt aan uw tandprotheticus. Door elk jaar op controle te gaan, ook als u geen klachten of problemen heeft, houden wij alles voor u in de gaten. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt. Door tijdige controles uit te voeren kunnen wij problemen voorkomen in plaats van ze te moeten verhelpen.

Gratis advies over uw beschadigde tanden

Heeft u vragen of wilt u gratis advies? Neem contact met ons op of maak een afspraak met onze praktijk voor persoonlijk adviesgesprek. Bel (024) 322 98 63 of mail info@dejongtpp.nl

Wist u dat u nog tot het eind van de maand januari om uw verzekering aan te passen? Dit kan u dus geld schelen in het jaar 2023!