Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

kunstgebit s nachts nacht uit doen bewaren onderhoud

’s Nachts een kunstgebit dragen: wel of niet doen?

Een kunstgebit kan een levensveranderende oplossing zijn voor mensen die hun natuurlijke tanden hebben verloren. Het kan uw zelfvertrouwen een boost geven en helpt bij het herstellen van de kauwfunctie, waardoor u (weer) kunt genieten van eten en praten. Maar een veelvoorkomende vraag onder kunstgebitdragers is: mag ik mijn kunstgebit ’s nachts dragen? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en ook enkele tips delen over hoe u het beste uw kunstgebit kunt bewaren en onderhouden.

Voordelen kunstgebit ‘s nachts inhouden

Het dragen van een kunstgebit tijdens het slapen kan voor sommige mensen voordelen hebben. Het kan een gevoel van zekerheid en comfort geven, vooral in de beginfase van het dragen van een kunstgebit. Het kan ook voorkomen dat u ’s nachts tandenknarst, wat schadelijk kan zijn voor zowel natuurlijke tanden als kunstgebitten. Bovendien kan het dragen van een prothese ’s nachts helpen bij het handhaven van de vorm van uw kaak en gezicht.

Nadelen kunstgebit ‘s nachts inhouden

Aan de andere kant zijn er ook redenen om uw kunstgebit ’s nachts uit te doen. Een van de belangrijkste redenen is dat uw tandvlees en kaakgewrichten rust nodig hebben. Tijdens de slaap kunnen ze herstellen en revitaliseren na een hele dag onder druk te hebben gestaan. Het continu dragen van een prothese kan de bloedcirculatie belemmeren en ongemak veroorzaken. Bovendien kunnen bacteriën zich ophopen op het kunstgebit en het tandvlees irriteren, wat kan leiden tot ontsteking en infecties.

5 tips om uw prothese het beste te bewaren

Dus wat is het beste om te doen? Over het algemeen wordt aanbevolen om uw kunstgebit ’s nachts uit te doen, tenzij uw tandarts of tandprotheticus specifieke instructies heeft gegeven om het anders te doen. Hier zijn enkele tips om uw prothese op de juiste manier te bewaren en te onderhouden:

  1. Reiniging: Spoel uw kunstgebit grondig af met water na elke maaltijd om voedselresten te verwijderen. Reinig het dagelijks met een speciale kunstgebitreiniger en een zachte tandenborstel om plaque en bacteriën te verwijderen. Vermijd het gebruik van tandpasta of andere middelen, sommige producten kunnen krassen en andere beschadigingen op het oppervlak van het kunstgebit veroorzaken.
  2. Bewaren: Plaats uw prothese ’s nachts in een bakje of glas met koud water. Zorg ervoor dat u een niet-schurende container gebruikt die groot genoeg is om uw kunstgebit volledig onder te dompelen. Dit voorkomt uitdroging en behoudt de vorm van het kunstgebit.
  3. Tandvleesverzorging: Vergeet niet om het tandvlees zachtjes te masseren met een zachte tandenborstel, zelfs als u geen natuurlijke tanden meer hebt. Dit stimuleert de bloedcirculatie en houdt uw tandvlees gezond. Vergeet ook niet de tong en gehemelte te reinigen om bacteriën en slechte adem te voorkomen. Voor deze gedeelten van de mond kunt u gerust tandpasta gebruiken voor een frisse smaak en geur.
  4. Regelmatige controles: Bezoek regelmatig uw tandprotheticus voor controle en aanpassing van het kunstgebit indien nodig. Tandvlees en kaakbot kunnen in de loop der tijd veranderen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kunstgebit goed past.
  5. Wees voorzichtig: Behandel uw prothese met zorg. Laat het niet vallen, voorkom dat het in contact komt met harde oppervlakken en vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen om te voorkomen dat het kunstgebit beschadigd raakt.

Ons advies: doe uw gebit ’s nachts uit

Een kunstgebit is een hulpmiddel, zoals een bril of gehoorapparaat dat ook is,  het is daarom over het algemeen het beste om de prothese ’s nachts uit te doen om tandvlees en kaakgewrichten rust te geven. Volg de bovenstaande tips om het gebit goed te bewaren en te onderhouden, en raadpleeg altijd uw tandprotheticus als u vragen of zorgen hebt over uw kunstgebit. Door de juiste zorg en aandacht te besteden aan het prothese, kunt u blijven genieten van een gezonde en comfortabele mond. Vindt u het echt vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit. Of slaap met het licht uit, dan ziet niemand dat u een kunstgebit draagt 😉

Slapen met een (nieuw) gebit is echter een kwestie van wennen en het geeft in de loop van tijd minder klachten en irritaties aan mond en kaak. Door uw prothese ’s nachts uit te doen gaat hij ook langer mee: een volledige prothese gaat 5 tot 10 jaar mee, een gedeeltelijke 3 tot 5 jaar. Een goede zorg voor uw kunstgebit scheelt dus uiteindelijk aanzienlijk in de portemonnee.

Over De Jong TPP

De Jong Tandprothetische Praktijk (De Jong TPP) is de oudste tandprothetische praktijk in Nijmegen. Een familiebedrijf van vakmensen, artiesten op het gebied van volledige prothesen, klikgebitten op implantaten of partiële prothesen, zoals plaatjes of frames.
Tandprotheticus Remon de Jong en zijn assistent Tanja Kievits helpen u graag bij al uw kunstgebit, klikgebit of implantaat vragen. Blijf niet met klachten zitten, gun uzelf de vrijheid van een goed en mooi gebit en een fijn kwaliteit van leven. Het doel van De Jong TPP is om altijd de grootst mogelijke kwaliteit te leveren. Vakmanschap op de vierkante millimeter is bepalend voor succes.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. U bent ook altijd welkom voor een gratis advies gesprek.