Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63 | info@dejongtpp.nl

Slapen met een kunstgebit of ander soort tandprothese

Slapen met een kunstgebit of ander soort tandprothese

Net als een bril, gehoorapparaat en aangepaste schoenen, is het de bedoeling dat een prothese of kunstgebit uw leven een beetje gemakkelijker maakt. Om overdag een maximaal draagcomfort te hebben, is het van belang dat u uw kunstgebit of prothese ’s nachts tijdens het slapen uit doet.

Wanneer een kunstgebit of prothese ’s nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.

Hygiëne kunstgebit

Gedurende de dag en avond groeien er bacteriën onder uw prothese of gebit. Reinig daarom niet alleen de prothese bij het uitdoen met een prothese cleaner, maar reinig óók tandvlees en kaak met een zachte borstel en tandpasta. Gebruik eventueel wat tandpasta voor een frisse smaak.

Vervolgens legt u uw prothese in een bakje of glas met koud water, om indrogen tegen te gaan.

Onderhoud kunstgebit of tandprothese

Vóórdat u ’s ochtends uw prothese of gebit weer in uw mond plaatst, poetst u nogmaals uw tandvlees en kaak. De prothese spoelt u goed af met koud water.

Soms gaat uw prothese ’s ochtends wat moeilijker in uw mond. Dat komt, omdat uw tandvlees ’s nachts in zijn “originele” stand terugkeert. Het zet als het ware iets uit.

Dit is echter een kwestie van wennen en het geeft minder klachten en irritaties aan mond en kaak. Ook gaat de prothese langer mee: een volledige prothese gaat 5 tot 10 jaar mee, een gedeeltelijke 3 tot 5 jaar.

Heb je vragen, klachten of irritaties? Neem contact met ons op, wij geven graag gratis advies!