Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Stappenplan: in 3 weken een nieuw kunstgebit of ander soort prothese

Wij krijgen regelmatig vragen over het behandelplan voor het maken van een nieuw kunstgebit of ander soort prothese. Hoelang zijn wij hier mee bezig en wat komt er bij kijken? Dat vertellen we u graag in dit bericht in zes stappen.

Stap 1: Intakegesprek kunstgebit / prothese

Gezamenlijk bespreken we de reden van uw zorgvraag, vragen we naar uw eerdere ervaringen en worden uw behandelwensen bepaald. Tevens bespreken we uitvoerig uw doelen, verwachtingen, haalbaarheid en financiële consequenties en vragen we naar uw medische gezondheid.

Stap 2: Afdrukafspraak

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in uw mond past maken we een afdruk van uw kaak of huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Dit doen we door middel van verschillende afdruklepels, hiermee maken we een aantal afdrukken van uw kaak boven en onder voor de juiste pasvorm.
Hier krijgen wij ook regelmatig vragen over. Tegenwoordig gebeurt dit met een een afdruklepel en mag je gewoon rechtop in de stoel zitten waardoor je geen kokhalsreflex krijgt.

Stap 3: Individuele afdruk

Tijdens deze fase passen we de individuele lepels en corrigeren deze voor u waar nodig om de pasvorm te perfectioneren. Ook maken we een randopbouw. Dit is een laagje harde was die de overgangen beter markeert en de spieraanhechtingen aangeeft. Tot slot maken we met een licht afdrukmateriaal een definitieve afdruk.

Stap 4: Beetregistratie

Tijdens een beetregistratie bepalen we hoe de tanden en kiezen op elkaar moeten komen. Samen met u kiezen we de kleur en vorm van de tanden. Ook wordt er besproken wat de wensen zijn van de stand van de tanden (levendig, of netjes naast elkaar etc.). Wij gaan aan de slag om een pasprothese voor u te maken!

Stap 5: Proefopstelling

We zijn bijna klaar! In deze fase is er een proefprothese van was met tanden en kiezen. In de mond wordt dan bekeken of de kiezen goed op elkaar sluiten en of de tanden mooi bij de patiënt passen. Als tijdens deze fase alles in orde is, zal uw kunstgebit definitief gemaakt worden.

Stap 6: Plaatsen kunstgebit / prothese

In deze allerlaatste fase zal het kunstgebit geplaatst worden. Hierbij wordt gecontroleerd of de kiezen goed op elkaar aansluiten, of er geen pijnlijke plekken zijn en of uw articulatie nog goed is. We geven u instructies mee omtrent hygiëne en het reinigen van uw kunstgebit en de noodzaak voor controle-afspraken. Tot slot evalueren we het proces.

De totale looptijd van de eerste afspraak tot het plaatsen van het kunstgebit is gemiddeld 3 weken. Dit is afhankelijk van uw en onze agenda.

Bent u opzoek naar een nieuw kunstgebit, klikgebit of implantaat? Maak een afspraak.