Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

de-jong-kunstgebit-implantaten-tandprotheticus-nijmegen

Verschil tandprotheticus, tandtechnicus en tandarts

Een vraag die ons vaak gesteld wordt: Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een tandtechnicus en een tandprotheticus? En in hoeverre verschilt dit met het werk van een tandarts? Waar kan ik het beste terecht voor een (nieuw) kunstgebit, implantaat of klikgebit? Tijd om dit eens haarfijn voor u uit te leggen.

Er zijn tegenwoordig zoveel tandheelkundige hulpverleners dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij de belangrijkste voor u op een rij gezet.

De tandprotheticus zoals De Jong TPP

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van alle prothetische voorzieningen die u uit de mond kunt nemen, denk hierbij aan kunstgebitten, implantaten en klikgebitten. Deze (para)medicus heeft zowel de technische als de medische kennis in huis over diverse protheses. Tevens heeft hij kennis van de specifieke anatomie en problematiek van de tandeloze mond. Er komt dus veel kijken bij het laten maken van een kunstgebit en is dus niet zuiver een technische handeling. Daarom is het belangrijk dat u uw kunstgebit laat maken door een ervaren en gediplomeerde hulpverlener. Om het vak van tandprotheticus te mogen uitoefenen heb je een vierjarige HBO-opleiding gevolgd. Tandprotheticus is een beschermde titel en valt onder de wet BIG. De tandprotheticus maakt ook zelfstandig gedeeltelijke protheses, frameprotheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten.

Wij, als tandprotheticus, maken samen met de patiënt de prothese. Wij nemen de tijd voor u en uw behoeftes. Uw wensen kunnen tevens ter plekke aangepast worden. Is uw kunstgebit, klikgebit of andere prothese kapot gegaan of heeft u ongemakken met uw implantaten? Blijf er niet mee zitten. Als tandprotheticus hebben wij een eigen lab, waardoor een reparatie of reiniging vaak klaar is terwijl u wacht.

De tandtechnicus

Een tandtechnicus handelt in opdracht van tandartsen, tandprothetici, orthodontisten of kaakchirurgen. Hij maakt en repareert hulpmiddelen en tandheelkundige voorzieningen, zoals kunstgebitten, implantaten, kronen, bruggen en beugels, die uw gebit ondersteunen, vervangen of corrigeren. Ook is hij verantwoordelijk voor het maken van tanden van porselein. Een tandtechnicus loopt u niet snel tegen het lijf in een tandartspraktijk, want hij werkt over het algemeen in een tandtechnisch laboratorium waarbinnen gebruikgemaakt wordt van moderne en ingewikkelde apparatuur om protheses te kunnen maken. Hij zal zelf dus geen protheses of andere hulpmiddelen aanmeten bij patiënten en zal ze niet plaatsen.

De tandprotheticus is de specialist van de uitneembare prothese, de tandarts is de specialist van de eigen tanden!

De tandarts

Voor de controle of behandeling van uw gebit gaat u naar de tandarts. Hij voert veel van de behandeling zelf uit. Hij controleert uw gebit terwijl u in de stoel ligt en als u een gaatje heeft, repareert de tandarts het gaatje ter plekke. Hij slijpt het ongezonde gedeelte uit de tand of kiest en bouwt in uw tandkleur de tand of kies weer helemaal op in de gewenste kleur en vorm. Tandartsen zijn universitair opgeleid, ze werken met alles in de mond en zijn dus waar het gaat om kunstgebitten minder specialistisch geschoold dan een tandprotheticus. Ook tandartsen vallen onder de wet BIG.

Verwijsbrief voor het maken van een kunstgebit?

Wilt u een volledig uitneembaar kunstgebit of een klikgebit op implantaten laten maken door de tandprotheticus? Dan kunt zonder verwijsbrief terecht. Heeft u nog eigen tanden of kiezen in de mond, en wilt u daarom een gedeeltelijk kunstgebit laten maken, dan kunt u ook zonder verwijzing bij ons terecht.

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit, klikgebit of nieuwe implantaten?

U kunt daarvoor dus het beste naar een tandprotheticus gaan. De Jong TPP is de oudste tandprothetische praktijk in Nijmegen. Een familiebedrijf van vakmensen, artiesten op het gebied van volledige prothesen, klikgebitten op implantaten of partiële prothesen, zoals plaatjes of frames. Ons doel is om de grootst mogelijke kwaliteit te leveren. Vakmanschap op de vierkante millimeter is bepalend voor succes.

De Jong Tandprothetische Praktijk is lid van de brancheorganisatie van Nederlandse Tandprothetici ONT die bovendien beschikt over een klachtencommissie.

Maak een afspraak

Neem contact met ons op voor advies of voor het maken van een vrijblijvend advies afspraak.
(024) 322 98 63