Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

kunstgebit zonder gehemelte plaat prothese

Wat u moet weten over een kunstgebit zonder gehemelteplaat

In de wereld van tandheelkundige protheses is er een oplossing dat steeds meer aandacht krijgt: het kunstgebit zonder gehemelteplaat. Dit alternatief biedt verschillende voordelen en kan dé oplossing zijn voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabele en effectieve oplossing voor tandvervanging. We leggen u graag uit wat een kunstgebit zonder gehemelteplaat precies inhoudt, wie ervan kan profiteren, wanneer u moet overwegen om over te stappen, wat de verschillen zijn met andere protheses en hoe het zit met de kosten en vergoedingen door zorgverzekeraars.

Wat is een kunstgebit zonder gehemelteplaat?

Het overstappen op een gebitsprothese, ongeacht het type, kan verschillende redenen hebben. Ernstig tandbederf, meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen, of een gebit dat niet meer te redden is, zijn enkele van deze redenen. In dergelijke gevallen kan het zinvol zijn om te kiezen voor een bovenprothese zonder gehemelte. Zelfs als iemand al een kunstgebit heeft, kan het de moeite waard zijn om over te stappen naar een vaste gebitsprothese. Dit kan verschillende voordelen bieden, zoals een betere functionaliteit, esthetiek en comfort voor de patiënt.

Een kunstgebit zonder gehemelteplaat is een type tandprothese dat, in tegenstelling tot traditionele kunstgebitten, geen gehemelteplaat heeft. De gehemelteplaat is het deel van de prothese dat normaal gesproken het gehemelte bedekt. Door dit onderdeel weg te laten, wordt het comfort en het gevoel in de mond aanzienlijk verbeterd.

Voordelen van een kunstgebit zonder gehemelteplaat

Het ontbreken van een gehemelteplaat brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste kan het de smaaksensatie verbeteren, omdat er geen gehemelteplaat is die het smaakgevoel belemmert. Daarnaast kan het zorgen voor een natuurlijker gevoel in de mond, omdat het minder obstructief is en beter aansluit op de natuurlijke vorm van de mond. Ook kan het de spraak verbeteren, aangezien het geen invloed heeft op de articulatie zoals sommige traditionele protheses dat wel kunnen doen.

Voor wie is het geschikt?

Een kunstgebit zonder gehemelteplaat:

  • is alleen mogelijk bij een grote of ‘ideale’ kaak.
  • is voor mensen die tanden missen en op zoek zijn naar een comfortabele en natuurlijk aanvoelende prothese;
  • is ideaal als u een sterke keel- of kokhalsreflex heeft;
  • drukt niet meer tegen het gehemelte;
  • is een stuk kleiner en zorgt voor een beter draagcomfort;
  • zorgt voor meer smaak- en warmtesensatie tijdens het eten en drinken;
  • biedt ook een geschikte oplossing voor mensen waarbij het kaakbot is geslonken en geen goede basis meer biedt voor een reguliere uitneembare prothese;
  • is ook voor mensen die moeite hebben met traditionele protheses vanwege problemen met de smaak, spraak of algemeen comfort.
  • zit een stuk losser dan een normaal kunstgebit, klikgebit of implantaten;
  • kan daardoor dus breukgevoeliger zijn;

Wist u dat een prothese op implantaten (klikgebit), altijd zonder gehemelteplaat is?

Twijfelt u over welke prothese het meest geschikt is voor u? Maak een advies gesprek in onze praktijk, deze is geheel vrijblijvend.

Verschillen met andere protheses

Het belangrijkste verschil tussen een kunstgebit zonder gehemelteplaat en traditionele protheses is natuurlijk het ontbreken van de gehemelteplaat. Traditionele protheses hebben een gehemelteplaat die het gehemelte bedekt, terwijl deze alternatieven dit niet hebben. Als iemand problemen ervaart met traditionele protheses, zoals ongemak, belemmerde smaak of spraakproblemen, kan het tijd zijn om te kijken naar alternatieven zoals deze. Ook als iemand gewoon op zoek is naar een meer comfortabele en natuurlijk aanvoelende oplossing, kan het de moeite waard zijn om een kunstgebit zonder gehemelteplaat te overwegen.

Kosten en vergoedingen

De kosten van een kunstgebit zonder gehemelteplaat kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kunnen deze protheses duurder zijn dan traditionele protheses vanwege hun meer geavanceerde ontwerp en fabricage.

Wat betreft vergoedingen door zorgverzekeraars, is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekeraar om de specifieke dekking te achterhalen. Sommige verzekeraars kunnen een deel van de kosten dekken, terwijl andere mogelijk geen vergoeding bieden voor dit type prothese. Het is altijd raadzaam om vooraf de verzekeringsdekking te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Is een kunstgebit zonder gehemelteplaat de oplossing voor u?

Een kunstgebit zonder gehemelteplaat is een ideaal alternatief voor traditionele protheses, dat verschillende voordelen biedt zoals verbeterd comfort, smaakperceptie en spraak. Het is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een meer natuurlijk aanvoelende oplossing voor tandvervanging, vooral degenen die problemen ervaren met traditionele protheses. Hoewel de kosten hoger kunnen zijn en vergoedingen door zorgverzekeraars kunnen variëren, kan het overstappen naar een kunstgebit zonder gehemelteplaat een levensveranderende beslissing zijn voor degenen die streven naar een betere kwaliteit van leven met een volledige glimlach.

Heeft u nog vragen over een kunstgebit zonder gehemelteplaat? Neem gerust contact op met onze tandheelkundige praktijk TPP de Jong in Nijmegen. Remon de Jong en zijn team beantwoordt graag uw vragen.