Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63 | info@dejongtpp.nl

kunstgebit prothese poetsen tandpasta

Welke tandpasta is het beste voor mijn kunstgebit?

Een stralende glimlach en gezonde mond zijn niet alleen van belang voor onze esthetiek en zelfvertrouwen, maar ook voor onze algehele gezondheid en welzijn. Voor degenen die een kunstgebit, klikgebit en implantaten dragen, is mondverzorging net zo essentieel, zo niet nog belangrijker dan voor mensen met hun natuurlijke tanden. Een goed onderhouden kunstgebit kan immers niet alleen bijdragen aan een betere levenskwaliteit, maar ook aan het voorkomen van mondproblemen op de lange termijn. Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor het schoonmaken van een gebit is tandpasta, maar niet elke tandpasta is geschikt. Eigelijk is voor een kunstgebit geen enkele tandpasta geschikt.

Daarom bespreken we hier graag het belang van een goede mondverzorging bij een kunstgebit en gaan we dieper in op welke manier u het beste uw prothese kunt reinigen.

Het belang van goede mondverzorging bij een kunstgebit

Een kunstgebit is een vervanging voor ontbrekende tanden en kan een aanzienlijke verbetering betekenen voor iemands uiterlijk, spraak en eetvermogen. Echter, net zoals natuurlijke tanden, kan ook een kunstgebit gevoelig zijn voor ophoping van tandplak, bacteriën en voedselresten. Als deze niet regelmatig en goed worden gereinigd, kunnen verschillende problemen ontstaan.

 1. Tandvleesirritatie en ontsteking: Slecht gereinigde kunstgebitten kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van het tandvlees. Dit kan ongemak veroorzaken bij het dragen van het kunstgebit en zelfs pijn veroorzaken.
 2. Slechte adem: De ophoping van bacteriën en voedselresten kan leiden tot een onaangename geur uit de mond, wat sociale situaties ongemakkelijk kan maken.
 3. Mondinfecties: Een onvoldoende gereinigd kunstgebit kan bijdragen aan de ontwikkeling van schimmelinfecties, zoals spruw, die zowel ongemak als gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
 4. Verkleuring en aantasting: Zonder regelmatige reiniging kunnen kunstgebitten verkleuren en hun oorspronkelijke glans verliezen. Dit kan invloed hebben op de algehele esthetiek van het gebit.
 5. Gezondheid van het kaakbot: Een goed onderhouden kunstgebit kan ook de gezondheid van het kaakbot ondersteunen. Regelmatige reiniging en onderhoud zorgen ervoor dat het kunstgebit goed op zijn plaats blijft en de druk gelijkmatig over het kaakbot verdeelt

De juiste tandpasta voor uw kunstgebit?

Om uw kunstgebit, klikgebit of implantaten zo goed mogelijk te reinigen, zijn er een aantal dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Wij krijgen vaak de vraag welke tandpasta hiervoor geschikt is. Daar zullen we kort in zijn: geen één! Sommige bestanddelen die in tandpasta zitten kunnen namelijk schadelijk zijn voor het materiaal waarvan de prothese is gemaakt.

Het is daarom altijd raadzaam om advies in te winnen bij een tandprotheticus voordat u een specifieke reiniger voor uw kunstgebit kiest. Zij kunnen waardevolle aanbevelingen doen op basis van het type materiaal waarvan uw kunstgebit is gemaakt en uw individuele behoeften.

Kunstgebit schoonmaken reinigen

Mey Prothese Cleaner en Jordan Protheseborstel

Ons advies: MEY® Prothese cleaner

Het kunstgebit is een stuk kunststof en kan gereinigd worden met afwasmiddel, groene of zachte zeep. Een speciaal ontwikkelde prothese cleaner is de allerbeste keuze. MEY® Prothese Cleaner is een unieke alles-in-1 gebitsreiniger voor de dagelijkse verzorging van het kunstgebit, klikgebit en overige uitneembare delen. Door dagelijks te reinigen met MEY Prothese Cleaner wordt en blijft het kunstgebit, prothese of uitneembare deel hygiënisch schoon, fris en glad.

Deze gebitsreiniger valt onder de medische hulpmiddelen, is speciaal ontwikkeld en getest door professionals en wordt aanbevolen door tandartsen, orthodontisten en tandprothetici en tandtechnici. MEY Prothese Cleaner is voornamelijk gemaakt van natuurlijke bestanddelen en bevat AYOOSIMA®. Dit ingrediënt zorgt tijdens het reinigen voor het specifieke, gladde resultaat waardoor tandsteen en aanhechting van bacteriën, maar ook aanslag door bijvoorbeeld eten, drinken of roken grotendeels worden voorkomen en verwijderd. De MEY Prothese Cleaner is online te bestellen of te koop bij ons in de praktijk.

Protheseborstel

Voor het poetsen van een kunstgebit, klikgebit of implantaten raden wij aan een speciale tandenborstel te gebruiken zoals de Jordan Prothesebortel. Deze borstel heeft een ergonomisch ontworpen vorm met een ruime, gebogen kop die zorgvuldig is afgestemd op de contouren van kunstgebitten. Ideaal voor het reinigen van grotere oppervlakten. De kleinere borstelkop gaat de deeltjes op lastig bereikbare plekken van het kunstgebit eenvoudig te lijf.

De Jordan Prothesebortel heeft een stevig handvat en ligt fijn in de hand, dit handvat is speciaal ontworpen voor personen met een verminderde beweeglijkheid.

De beste manier om een kunstgebit te poetsen

Hoe poets ik mijn kunstgebit zo optimaal mogelijk?

 1. Vul de gootsteen met water of leg er een opgevouwen handdoek in. Zo breekt het kunstgebit niet als het in de wasbak valt;
 2. Breng prothese cleaner aan op de prothese tandenborstel;
 3. Haal de prothese uit de mond of uit het bewaarbakje;
 4. Spoel het gebit af met water;
 5. Begin de prothese zachtjes te poetsen en vergeet ook niet het tandvlees, de tong en natuurlijke tanden mee te poetsen (dit kan eventueel met gewone tandpasta). Zo wordt tandplak verwijderd en de bloedsomloop in uw mond gestimuleerd en blijft uw mond gezond;
 6. Spoel na de reiniging het uitneembare deel weer goed af met water;
 7. Plaats de prothese weer in de mond of in het bewaarbakje.

Extra tip: Leg uw kunstgebit wekelijks 1 a 2 keer ’s nachts in puur natuurazijn (keukenazijn) om kalk en tandsteen tegen te gaan.

Wilt u weten of het beter is om uw prothese ’s nachts wel of niet uit te doen? Lees het hier.

Met regelmatige zorg, de juiste tandpasta en een regelmatige controle bij uw tandprotheticus kunt u genieten van een comfortabel en gezond kunstgebit die jarenlang meegaat. Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op, we beantwoorden ze graag.