Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

wennen aan een nieuw kunstgebit tips adviezen

Wennen aan een nieuw kunstgebit: Onze tips en adviezen

Het krijgen van een nieuw kunstgebit kan een ervaring zijn die uw leven verandert. Het vergroot uw zelfvertrouwen en verbetert uw kauw- en spraakvermogen. Maar zoals bij elke verandering, kan het wennen aan een nieuw kunstgebit enkele uitdagingen met zich meebrengen, vooral in de beginperiode zoals tijdens de eerste week of weken. In dit blogbericht bespreken we hoe u het beste kunt omgaan met de mogelijke ongemakken die u kunt tegenkomen na het laten aanmeten van een nieuw kunstgebit.

We geven tips geven over het verminderen van pijn- en spraakproblemen, het schoonhouden van het kunstgebit, welke voedingsmiddelen u het beste wel en niet kunt eten en wat u verder zelf nog kunt doen om het wennen een nieuw kunstgebit te vergemakkelijken.

De eerste dagen van een kunstgebit: pijn en ongemak

Wanneer u voor het eerst een kunstgebit krijgt, is het normaal om enige pijn en ongemak te ervaren. Dit komt omdat de mond, spieren en tandvlees moeten wennen aan de prothese. Vaak ontstaat er de eerste periode een drukkend gevoel op het tandvlees of is er een snijdend randje waardoor het tandvlees (over)gevoelig wordt. Hier zijn enkele tips om de pijn te verlichten:
1. Pijnstillers: Pijnstilling die zonder recept te verkrijgen is, zoals paracetamol en ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Twijfelt u over welke medicatie u nog meer kunt gebruiken? Raadpleeg eerst uw huisarts of apotheek.
2. Zacht voedsel: Eet in de eerste dagen na het plaatsen van uw kunstgebit zacht voedsel zoals soep, yoghurt, en gepureerde groenten. Vermijd hard voedsel en kauwgom om uw tandvlees te ontzien (verder in dit blog meer hierover).
3. Aanpassingstijd: Geef uzelf de tijd om aan het nieuwe kunstgebit te wennen. Verwacht niet dat u meteen alles kunt eten en perfect kunt praten. Heb geduld!

Spreken met een kunstgebit

Spraakproblemen kunnen een veelvoorkomende uitdaging zijn wanneer u voor het eerst een kunstgebit draagt. Hier zijn enkele tips om je spraak te verbeteren:

 1. Oefen hardop: Neem de tijd om hardop te praten en te oefenen met woorden die moeilijk te uiten zijn. Dit helpt de tong en mondspieren om zich aan te passen.
 2. Langzaam en duidelijk praten: Probeer langzaam en duidelijk te spreken. Dit kan u helpen om de juiste articulatie te bereiken.
 3. Zoek hulp: Als u ernstige spraakproblemen ervaart, overweeg dan eens om met een logopedist te werken. Ze kunnen specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om de spraak te verbeteren.

Het schoonhouden van het kunstgebit

Een goede mondhygiëne is essentieel om het kunstgebit in optimale conditie te houden en mondproblemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van uw kunstgebit:

 1. Dagelijkse reiniging: Reinig uw kunstgebit dagelijks met een zachte tandenborstel. Gebruik nooit schurende materialen, zoals harde borstels, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.
 2. Spoelen na maaltijden: Spoel uw kunstgebit grondig af na elke maaltijd om voedselresten te verwijderen.
 3. Gebruik kunstgebitreinigers: Gebruik speciale kunstgebitreinigers die zijn goedgekeurd door een tandprotheticus, zoals MEY Prothese Cleaner. Gebruik nooit tandpasta, hooguit om je tandvlees of tong te poetsen.
 4. Bewaar uw kunstgebit ’s nachts in water: Laat het kunstgebit ’s nachts in een glas water staan om uitdroging te voorkomen.

Voeding tijdens de aanpassingsperiode

Tijdens de aanpassingsperiode is het belangrijk om voorzichtig te zijn met eten om onnodige ongemakken te voorkomen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die u kunt overwegen:

 1. Zacht voedsel: Kies voor zacht voedsel zoals gestoomde groenten, gepureerde aardappelen, en zachte vis. Vermijd harde, kleverige of taaie voedingsmiddelen.
 2. Supplementen: Overweeg om voedingssupplementen te nemen als u merkt dat u moeite hebt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan tijdelijk nodig zijn tijdens de aanpassingsperiode.
 3. Drink voldoende water: Blijf goed gehydrateerd, uitdroging het ongemak kan verergeren. En daarna is genoeg water drinken goed tegen ontstekingen en de algehele (mond)gezondheid.
 4. Vermijd alcohol en tabak: Alcohol en tabak maak het schoonhouden van een kunstgebit bemoeilijken en het risico op complicaties vergroten.

Andere tips

U aanpassen bij het dragen van een kunstgebit vergt tijd en geduld. Dit zijn meer tips om u kunnen helpen bij het wennen van een nieuw kunstgebit.

 1. Draag uw kunstgebit regelmatig: Het regelmatig dragen van een kunstgebit helpt de mond aan de nieuwe situatie te wennen.
 2. Neem rustpauzes: In het begin kan het nodig zijn om korte pauzes te nemen om de mond te laten rusten, maar probeer de draagtijd geleidelijk te verlengen. ’s Nachts is het het beste de prothese uit te doen.
 3. Blijf communiceren met uw tandprotheticus: Als u blijft worstelen met ongemakken of problemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Ze kunnen aanpassingen aan je kunstgebit maken om het comfort te verbeteren. U kunt ons altijd bellen voor gratis advies.
 4. Zorg voor een positieve mindset: Bedenk dat de aanpassingsperiode tijdelijk is. Het duurt even voordat u volledig gewend bent aan uw kunstgebit, maar uiteindelijk zal het veel voordelen bieden.

Het wennen aan een nieuw kunstgebit kan enige tijd en geduld vergen, maar met de juiste aanpak en zorg kunt u de aanpassingsperiode soepeler doorlopen. Het is essentieel om goed voor uw kunstgebit te zorgen, uw dieet aan te passen en actief te werken aan het verbeteren van de spraak. Onthoud dat uw tandprotheticus er is om u te ondersteunen tijdens dit proces, dus aarzel niet om advies in te winnen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Het kan even duren voordat u volledig gewend bent aan het dragen van kunstgebitten, dus wees geduldig en geef uzelf de tijd om te wennen.
Hopelijk kunt u dan al snel genieten van de voordelen van het nieuwe kunstgebit en weer vol vertrouwen lachen en spreken.

Heeft u vragen naar aanleiding van onze tips en adviezen? Neem gerust contact met ons op, we beantwoorden ze graag.