Bezoek ons
Fransestraat 28 | Nijmegen
Routebeschrijving

Vragen?
(024) 322 98 63

Zo gaat uw kunstgebit of prothese het langst mee

Net als een bril, gehoorapparaat en aangepaste schoenen maakt een prothese of kunstgebit uw leven een beetje gemakkelijker. En daar wilt u zo lang mogelijk van kunnen genieten. Wij geven u een aantal handige tips die bijdragen aan een duurzaam kunstgebit, klikgebit of prothese.

1. Houd het kunstgebit, klikgebit of prothese goed schoon

Wij adviseren om uw kunstgebit, klikgebit of prothese na het nuttigen van iedere maaltijd te reinigen. Net zoals bij natuurlijke tanden komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Daarnaast kan door het drinken van thee, koffie, wijn of andere dranken verkleuringen op uw kunstgebit, klikgebit of prothese ontstaan. Ook roken heeft een negatief effect op uw gebit.

Door uw kunstgebit, klikgebit of prothese te reinigen met een prothesereinigingsmiddel zoals MEY Prothese Cleaner houdt u uw gebit mooi schoon en hygiënisch. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

2. Kunstgebit of prothese ’s nachts uitdoen

Voor een optimaal draagcomfort overdag, is het van belang dat u uw kunstgebit of prothese ’s nachts tijdens het slapen uit doet. Wanneer een kunstgebit of prothese ’s nachts uit is, kan u niet gaan tandenknarsen of klemmen. Het tandvlees en de kaak komen dan tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese. Vindt u het heel vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit.

3. Kunstgebit of prothese droog of nat bewaren?

Nadat u uw kunstgebit of prothese goed gereinigd heeft, leg deze dan in een bakje of glas koud water om indrogen tegen te gaan. Het kunsthars van de prothese neemt water op, als deze ‘s nachts droog ligt, kunnen er haarscheurtjes ontstaan en wordt de prothese gevoeliger voor verdere breuken en/of scheuren.
Heeft u een ‘oude’ reserve prothese, dan dient deze droog bewaard te worden.

In stilstaand water ontstaat algen- en bacteriegroei, zorg er daarom voor dat u uw prothese goed afspoelt en nogmaals reinigt met de prothesecleaner.

4. Laat uw kunstgebit, klikgebit of prothese jaarlijks controleren

De levensduur van een kunstgebit of prothese is vijf tot acht jaar. Dit kan per persoon heel verschillend zijn en is afhankelijk van vele factoren. Laat uw kunstgebit, klikgebit of prothese daarom jaarlijks bij ons controleren. Tijdens een controle checken wij of uw gebit nog de juiste vorm heeft of waar er iets bijgesteld moet worden. Dit zorgt ervoor dat problemen aan uw gehemelte en/of tandvlees voorkomen worden. Merkt u dat uw kunstgebit, klikgebit of prothese los gaat zitten of pijn doet? Dan is het verstandig dat u direct contact met ons opneemt. Dit kunnen wij in de meeste gevallen snel en eenvoudig verhelpen.

Heeft u nog vragen over uw kunstgebit, klikgebit of prothese, of wilt u een controle afspraak maken? Neem contact met ons op, we helpen u graag en snel.